Bivši predsjednik Vrhovnog suda o reformi pravosuđa: “To je kozmetički zahvat koji za cilj ima bacanje prašine u oči javnosti”

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić u ponedjeljak je komentirao stanje u hrvatskom pravosuđu, najavu velike reforme premijera Andreja Plenkovića, ali i kritike reforme.

“To je jedna u nizu reformi, a svjedočimo im od sredine 90-ih godina. Ovo je jedna u nizu, po sadržaju i opsegu siguran sam da je palijativno rješenje, kozmetički zahvat koji za cilj ima bacanje prašine u oči hrvatskoj javnosti. To je reforma procesnih zakona, o parničnom i kaznenom postupku”, rekao je Krunislav Olujić komentirajući premijerovu najavu izmjena Zakona o parničnom postupku i dodao:

“Zatečen sam prijedlogom platforme Možemo jer mi se čini da nije ništa drugo nego na crti promišljanja revolucionarne pravde. Petina sudaca koji bi došli iz reda odvjetnika, profesora itd., gotovo je apsurdan zahtjev jer se sudački kadrovi biraju u zakonom određenom postupku. Uvođenje takve kvote bilo bi kontraproduktivno, profesori će teško htjeti završiti karijeru kao suci. Protiv kolektivnih tužbi ne bih imao ništa, mislim da smo nečemu takvom i svjedočili, i one bi mogle polučiti neke uspjehe jer bi se odluke mogle primjenjivati na sve slučajeve koji se mogu svesti pod taj.”

Komentirao je i izjave suca Ivana Turudića kojemu se nikako ne sviđa ideja porote.

“Mislim da g. Turudić govori kao iskusni sudac praktičar, kaznenjak, i činjenica je da smo imali uvođenje tog laičkog karaktera preko sudaca porotnika. Oni sudjeluju u nekim kaznenim predmetima, ali oko njih mi se čini glavni problem kako i po kojim kriterijima birati te suce. Mislim da je bolje pristupiti ozbiljnoj reformi gdje bi se radila distinkcija kaznenih djela gdje bi sudio sudac i gdje bi moglo suditi kazneno vijeće profesionalnih sudaca. Pokušaj uvođenja porotnika mislim da je promašen”, rekao je Olujić, gostujući u programu N1 Televizije.

“Premijer je pravnik, dobar pravnik, ali očito se nikad nije bavio pozitivnopravnim disciplinama. Kad bi znao da sam Ustav svim građanima jamči pravo na pravično suđenje, a da pravo na pravično suđenje uključuje i pravo na suđenje u razumnom roku… Kad bi se propisao rok za hitne postupke, navodno trogodišnji za prvostupanjsku odluku, onda bi bespredmetna bila odredba o hitnosti jer je trogodišnji rok za hitne postupke je predugačak. Time se ne ispunjava pravo na suđenje u razumnom roku. Dobronić je tu u pravu”, dodao je Olujić.

“Niz kaznenih prijava leži u ladicama zbog pritisaka koje se vrše na DORH”

Komentirajući kako pravosuđe učiniti efikasnijim, Olujić kaže:

“Maknuti Plenkovića i HDZ od pravosuđa, maknuti započeti proces instrumentalizacije pravosuđa u dnevnopolitičke svrhe i bilo kakav utjecaj u sferi imenovanja i promaknuća sudaca i izbor sudaca i državnih odvjetnika držati na kriteriju stručnosti, a ne političkom kriteriju.”

Na pitanje kako oni sad utječu na pravosuđe da ne funkcionira, na zagušavanje sudova, Olujić je objasnio:

“Jednostavno, ako ga se instrumentalizira u dnevnopolitičke svrhe, opstruiraju provođenje kaznenog postupka. Niz kaznenih prijava leži u ladicama zbog pritisaka koje se vrše na DORH. Ako te prijave ne ugledaju svjetlo dana, onda je nemoguće hrvatsko pravosuđe učiniti djelotvornim, ako se ne makne političke utjecaj. Uz to treba temeljita reforma pravosuđa. Problem je nastao kad je Tuđman nasjeo na ideju bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Milana Vukovića da ustroj sudbene vlasti mora pratiti administrativni ustroj RH pa smo došli do situacije da imamo čitav iz sudova. Nepisano pravilo je bilo da u svakoj županiji mora biti sjedište županijskih sudova, dobili smo visoki kazneni sud itd.”

Komentiraj