Bivši predsjednik Bolsonaro, koji je izbjegao u SAD, vratio se u Brazil

Bivši predsjednik Jair Bolsonaro vratio se u Brazil gdje je suočen s nekoliko istraga, uključujući njegovu navodnu ulogu u poticanju prosvjeda koji su završili tako što su njegovi pristaše upali u nekoliko vladinih zgrada.

68-godišnji bivši predsjednik krajnje desnice bio je u samonametnutom egzilu na Floridi tri mjeseca, ali se sada vratio u Brazil prvi put otkako je napustio dužnost.

On namjerava povesti desničarsku oporbu protiv ljevičarskog predsjednika Lule da Silve, koji ga je porazio na izborima u listopadu.

Stotine Bolsonarovih pristaša bile su odjevene u žuto i zeleno i skandirali su mu dok su ga čekali u glavnom gradu Braziliji u četvrtak.

Odjel za sigurnost federalnog okruga mobiliziralo je stotine policajaca, a prostor gdje se nalaze vladine zgrade, zatvoren je kako bi se spriječila okupljanja njegovih pristaša.

Nemiri i upad u vladine zgrade u siječnju uslijedili su nakon višetjednih prosvjeda zbog Bolsonarovog poraza da Silve nakon što je bivši predsjednik ustvrdio je da izborni rezultat nije bio legitiman. Da Silva, koji je prethodno bio predsjednik od 2003. do 2011., pobijedio je na izborima s 50,9% glasova.

Bolsonaro je nakon toga napustio Brazil neposredno prije kraja svog predsjedničkog mandata, prekršivši tradiciju odbivši predati predsjedničku vrpcu svom nasljedniku.

Protiv bivšeg predsjednika vodi se istraga zbog navodnog pokušaja uvoza i zadržavanja poklona u obliku nakita iz Saudijske Arabije u vrijednosti od 3,2 milijuna dolara koje su carinici zaplijenili 2021. jer nisu bili prijavljeni.

Bolsonaro se također suočava sa pravnim izazovima zbog antidemokratskih izjava koje je dao dok je bio predsjednik, uključujući nekoliko neutemeljenih tvrdnji da je izborni sustav bio otvoren za prijevare.

Ako bude proglašen krivim u bilo kojem od tih slučajeva, izgubit će svoja politička prava i neće se moći kandidirati za dužnost na sljedećim izborima.

Dok je bio u SAD-u, Bolsonaro se uglavnom držao povučeno, iako je održao nekoliko govora brazilskim iseljenicima i konzervativcima, uključujući i onaj na Konferenciji konzervativne političke akcije u Marylandu.

Zastupnik koji je postao predsjednik trenutno nije na izbornoj dužnosti prvi put u 30 godina. “Bez mandata sam, ali nisam u mirovini”, rekao je u ponedjeljak Bolsonaro.

Njegov povratak u Brazil je više puta odgođen, a neki su nagađali da bi mogao odgoditi na neodređeno vrijeme u svjetlu njegovih pravnih problema.

Steve Bannon, dugogodišnji saveznik Donalda Trumpa i koji se smatra strategom globalne krajnje desnice, rekao je ovog tjedna za brazilske novine Folha de S.Paulo da Bolsonaro nikada nije trebao napustiti zemlju i odbacio važnost istraga.

Prvi cilj Bolsonara bit će okupiti opoziciju vladi  da Silve, rekla je Mayra Goulart da Silva, politologinja sa Federalnog sveučilišta u Rio de Janeiru.

Općinski izbori sljedeće godine važan su korak prema dobivanju političkog zamaha za moguću predsjedničku utrku 2026. godine. Očekuje se da će Bolsonaro podržati kandidate za gradonačelnika svoje Liberalne stranke, piše Sky.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner