Screenshot/RTL

BIVŠI POLICAJAC “Usluge prostituki koristio je vrh policije, sudstva i politike”

Bivši voditelj odsjeka za nadzor organiziranog kriminaliteta PUZ-a Mislav Merkaš u srijedu je za ‘Potragu’ RTL-a govorio o detaljima velike afere s elitnom prostitucijom iz 2011. godine.

Bio je to jedan od najvećih skandala koji je dotaknuo državni vrh. Sportaši, političari, suci i razna druga imena korisnika su se spominjala u tišini, a nitko ih nije javno iznosio.

“Znali smo da je riječ o Nebojši Perunoviću koji je u tom trenutku bio jedan od najvećih svodnika na području grada Zagreba”, ispričao je Merkaš. Perunović, pak, kaže kako je on bio samo marginalni lik koji se dobro uklopio i kojeg su iskoristili na način na koji jesu.

Slučaj je u tužiteljstvu vodila tadašnja općinska državna odvjetnica Željka Pokupec. “Jedino što sam joj rekao je da ako to misli raditi da će biti problematično za odraditi. Jer usluge njegovih prostitutki koje su većinom manekenke su koristili i vaši i naši. Odnosno vrh policije, odvjetništva, sudstva, iz područja politike i sporta. I da će biti nemoguće za odraditi”, rekao je Merkaš

U akciju se ipak krenulo, a pod nadzor se stavio Perunović i djevojke koje su za njega radile. “Nakon prvih tjedan dana smo vidjeli da nešto ne štima jer su djevojke već nakon tjedan dana govorile na telefonima – javio mi se ovaj iz SOE, javio mi je ovaj doktor, javio mi je onaj doktor, da se maknemo od Panče, da se na Panču na veliko radi”, kaže Merkaš.

Početak praćenja i nadzora, kaže Merkaš, počeo se odvijati kad je tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko bio na službenom putu u Americi. Merkaš tvrdi kako mu je upravo tada tužiteljica priopćila: “Cilj mjere Panchu nije suzbijanje elitne prostitucije u gradu, nego je cilj istraživanja tadašnji ministar policije, Tomislav Karamarko. Javni pogovor u gradu je bio da njegove prostitutke učestalo dolaze u prostorije košarkaškog kluba Zagreb čiji je on tada bio dopredsjednik i da je cilj mjere njegova politička diskreditacija. Tom prilikom mi je rekla da će to biti teško za odraditi jer da je ona uočila da je spomenuti ministar unutarnjih poslova kao osobni prijatelja Nebojše Perunovića imao po izlistima 300 kontakata s Nebojšom Perunovićem Panchom dok 10 dana nakon posebnih dokaznih radnji nije imao nijedan poziv upućen Karamarku i da je vjerojatno mjera procurila prema njemu”, objašnjava Merkaš.

Perunović je tvrdio kako Karamarko nije imao nikakvih dodirnih točaka s time. “Dolazio mi je jer sam bio dobar maser. Jest da sam bio njegov prijatelj jer se znamo preko 20 godina iz košarkaških dana, ali nikad nije dolazio zbog drugih stvari”, rekao je Perunović.

Po Merkaševim tvrdnjama, Pokupec je dala do znanje kako ona zna i sumnja da mjera curi od zamjenika glavnog ravnatelja policije, a to je u to vrijeme bio milijan Brkić.

Upravo je Nacional prošle godine prvi objavio kako je Brkić 2011. godine odavao informacije o policijskoj istrazi o elitnoj prostituciji.

Brkić je još 2011. kriminalcima i kurvama odavao informacije o istragama

Tajne veze Brkića i elitne prostitucije

A potom je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić otkrio kako je spis predmeta u Općinskom državnom odvjetništvu – nestao. Do danas se nije doznalo gdje je nestalo 11 stranica iz ureda Željke Pokupec.

Mislav Merkaš podsjeća kako se i 2011. godine, kao i danas provjeravalo tko je krtica iz policije, iako mu je sama Željka Pokupec otkrila kako je i riječki PNUSKOK otkrio Brkića. “Nakon toga sam joj rekao, dobro da mi je rekla, i da će se svojski potruditi da otkrije odakle mjera curi pa makar sve propalo. Pitao sam je što je s mjerom, i što će biti sa sucima koji su koristili usluge, da li će se pozivati svjedoci i slično, na što je odgovor glasio da što se tiče DORH-a i odvjetništva – njihov spis je završen i da će se ići na nagodbu jer je to viša sila i da će se ostati na tome”, ispričao je Merkaš.

Merkaš tvrdi kako se mnogo ljudi tada zaštitilo. Sudac sa zagrebačkog županijskog suda koji je koristio usluge prostitucije nikad nije pozvan za svjedoka. Pančo o imenima danas ne želi govoriti, a kaže kako je doživio mnoga razočarenja od visokopozicioniranih osoba. “Dok sam bio u zatvoru, čak su mnogi slali poruke koje su govorile – nemoj me spominjat da nemam nekih problema, pomoći ću ti kad izađeš”, kaže i dodaje da mu se kasnije bisu javili.

Tvrdi – priznao je kazneno djelo, iako nije to sve bilo baš tako. “Bio sam dio toga i snosio sam krivicu. Priznao sam dio toga, ali priznao sam i puno više za što sigurno nisam kriv. I da sam vodio spor do kraja siguran sam da bi me bili oslobodili”, kaže Pancho.

Merkaš je 17 godina radio kao policajac. Na kraju je završio u zatvoru zbog optužbi za primanje mita od svodnika. Ističe kako mu nije dokazano niti jedno kazneno djelo primanja mita. “Tereti me se da sam u 6 godina primio 162 tisuće eura odnosno 162 puta da sam primio po 1000 eura. Tijekom tih mjera tereti me se da sam primio 18 tisuća eura, odnosno 18 puta po tisuću eura”, ispričao je.

Milijan Brkić za RTL bio je bez komentara, kratko je samo poručio kako ‘laži i gluposti ne zaslužuju komentar’.

Željka Pokupec, pak, očitovala se pismenim putem – istaknula je kako se radi o neistinitim navodima. “Motivi kojima se Mislav Merkaš rukovodi osobne su naravi, usmjereni isključivo na izbjegavanje kaznene odgovornosti i ujedno difamiranje mojeg rada u drugom kaznenom predmetu koji se pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi baš protiv Mislava Merkaša zbog organiziranja prostitucije i s tim u svezi odavanja povlaštenih informacija te zlouporabe položaja i ovlasti, u kojem predmetu sam obavljala poslove zamjenika ravnatelja USKOK-a i ovlaštenog tužitelja”, navodi Pokupec.

Komentiraj