SAŠA ZIN AJA I PRIVATNI ALBUM

BIVŠI PAVELIĆEV TJELOHRANITELJ vratio se u Hrvatsku i odlazi se pokloniti ustaškim žrtvama u Jasenovcu

NACIONAL OTKRIVA DETALJE INTIMNE OBITELJSKE PRIČE O POVRATKU ADOLFA PILSELA iz Južne Amerike u Hrvatsku te zašto bivši tjelohranitelj ustaškog poglavnika vjeruje u pomirenje Hrvata i Srba i tvrdi kako je jasno da se ne može istodobno biti kršćanin i ustaša

‘Pa to je jasno, ne možeš biti kršćanin i ustaša. Bili smo ludi.” To mi je koncem proteklog tjedna izjavio moj otac Adolf Pilsel, bivši osobni čuvar ustaškog poglavnika Ante Pavelića u Južnoj Americi, nakon što se poslije skoro sedamdeset godina izbivanja vratio u Hrvatsku i zatražio hrvatsko državljanstvo. Trebalo mi je jako puno priprema i nagovaranja da dovedem oca Adolfa Zvonimira Pilsela u Hrvatsku. Otkako sam ga sa suprugom uspio posjetiti posljednji put u Paragvaju, početkom 2009., u srcu sam znao da tata neće imati mira dok ne upozna našu domovinu, zemlju za koju sam se opredijelio, Republiku Hrvatsku, i za koju je život položio moj brat, njegov mlađi sin Branko Pilsel koji je nestao u moru kod otoka Šipana 23. listopada 1991. kao pripadnik IV. brigade Zbora narodne garde (kasnije HV), nakon razmjene vatre s patrolnim čamcem Jugoslavenske ratne mornarice 178.

Tata živi u Paragvaju od 1972. kada je morao napustiti Argentinu i našu obitelj u okolnostima opisanima u mojoj knjizi ‘’Argentinski roman’’ (Profil, 2014).

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj

Source:Drago Pilsel