BIVŠI GRČKI MINISTAR FINANCIJA Varufakis savjetnik britanskih laburista

EPA/MARTA PEREZ

Janis Varufakis, samozvani “nepredvidljiv marksist” koji je u borbi protiv vjerovnika oko uvjeta financijske pomoći Grčku doveo na sam rub izlaska iz eurozone, ima novu ulogu savjetnika britanske Laburističke stranke, javlja u ponedjeljak Reuters.

Bivši grčki ministar financija, poznat po tome što ne nosi kravate i tvrdi da se EU raspada, savjetovat će laburiste zahvaljujući svom pregovaračkom iskustvu tijekom dužničke krize eurozone, potvrdio je laburistički čelnik Jeremy Corbyn.

“Mislim da je strašno na koji se način postupalo s Grčkom i da Grcima trebamo pružiti ruku”, kazao je Corby koji je stranku Tonyja Blaira i potom Gordona Browna nakon preuzimanja čelne pozicije 2015. skrenuo u lijevo.

“Varufakis nam je zanimljiv jer je pregovarao i s Europskom središnjom bankom (ECB), Europskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)”, dodao je Corbyn u razgovoru za Islington Tribune.

Varufakis, ekonomist obrazovan u Velikoj Britaniji koji je dužnost grčkog  ministra financija obnašao šest mjeseci, razbjesnio je kolege iz eurozone uporno odbijajući uvjete paketa pomoći u zamjenu za tražene reforme.

Ostavku je dao u srpnju 2017., ubrzo nakon što je premijer Aleksis Cipras naposljetku ipak prihvatio diktat vjerovnika kako bi izbjegao izbacivanje iz zone zajedničke valute.

“Mi obojica želimo graditi gospodarsku strategiju suprotstavljenu strogim mjerama štednje i obojicu nas zabrinjavaju aktivnosti i moć ECB-a”, istaknuo je Corbyn.

Komentiraj