Bivši gradski pročelnik Šostar pušten da se brani sa slobode

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar pušten je iz istražnoga zatvora u Remetincu da se brani sa slobode od optužbi Uskoka da je sudjelovao u fiktivnom čišćenju suhim ledom kojim je grad oštećen za najmanje 37,9 milijuna kuna.

Šostar je iz Remetinca izašao u četvrtak nakon što je u zemljišno-knjižnom odjelu stavio hipoteku na nekretnine vrijedne tri milijuna kuna kako bi se država mogla naplatiti u slučaju da na slobodi bude utjecao na svjedoke ili ponovi djelo, doznaje se u subotu od njegova odvjetnika Vladimira Terešeka.

Bivši suradnik zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u istražnom zatvoru je bio od 28. travnja, kada je USKOK protiv njega i još devetero osumnjičenika pokrenuo istragu, tereteći ih za niz nedjela, poput zlouporabe položaja, primanja mita i podmićivanja, pranja novca i utaje poreza.

Istražitelji sumnjaju da je tvrtka Ekotours u vlasništvu suosumnjičenih Davora Ljubića i Gorana Žonje, preko Šostarova Ureda za zdravstvo, od početka 2006. do lipnja 2013. godine, fiktivno čistila gradske sportske dvorane “nepotrebnom metodom ‘suhog leda'” te da je Šostar odobravao “neosnovana plaćanja” iako je znao da čišćenje metodom ‘suhog leda’ neće biti izvršeno.

Istragom je obuhvaćena i nekadašnja Šostarova stručna suradnica iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirta Lončar koja je navodno nakon dogovora tadašnjega pročelnika i vlasnika kooperantske tvrtke primala zapisnike, specifikacije izvedenih radova i račune u kojima je bilo neistinito navedeno da je čišćenje obavljeno metodom ‘suhog leda’. Dokumentaciju je potom i potpisivala, “potvrđujući tako da su ugovorene usluge čišćenja dvorana navedene u računima” u ukupnom iznosu od više od 52 milijuna kuna i izvršene, iako to nije bilo istinito, jer je stvarna vrijednost obavljenog bila tek nešto viša od 14,3 milijuna kuna, tvrdi USKOK.

Kada su neistiniti računi isplaćeni, grad Zagreb oštećen je za najmanje 37,9 milijuna kuna, a Šostaru je za protuuslugu vlasnik tvrtke navodno platio troškove putovanja i ribolova, a članovima njegove obitelji troškove putovanja od najmanje 240.000 kuna.

Bivšem gradskom pročelniku, a sadašnjem ravnatelju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, sud je prvo odredio da se sa slobode može braniti uz jamstvo od pet milijuna kuna, no taj iznos je nakon njegove žalbe smanjen na tri milijuna kuna. Sud mu je uz to, kaže njegov odvjetnik, ukinuo sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti pa se Šostar vratio na posao u Nastavni zavod.

Komentiraj