Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim zbog korupcije

Bivši fransucki predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen je krivim zbog korupcije, javljaju svjetski mediji i agencija AFP.

Osuđen je na godinu zatvora, te dvije godine uvjetno. Bloomberg piše da Sarkozy kaznu prema francuskom sustavu, vjerojatno neće odslužiti, čak i ako mu ne prođe žalba.

Sarkozy se povukao iz politike nakon poraza na predizborima desnice 2016., a suočava se s mogućih deset godina zavora i milijun eura kazne za korupciju i zlouporabu položaja, kao i njegovi suoptuženici kojima se među ostalim sudi i za kršenje profesionalne tajne.

Ovo je prvi slučaj od nekoliko istraga koje se vode protiv desničarskog političara koji je predvodio Francusku između 2007. i 2012. On će se pojaviti pred sucem nakon višegodišnjih pokušaja da se optužbe povuku ili ponište.

U slučaju poznatom kao “afera prisluškivanja”, tužiteljstvo navodi da su Sarkozy i njegov odvjetnik Herzog pokušali podmititi suca Aziberta da im preda tajne podatke iz odvojene istrage protiv bivšeg francuskog lidera.

Zauzvrat, Sarkozy je ponudio Azibertu da mu osigura ugodan posao na Azurnoj obali.

Sarkozy je na meti niza pravnih istraga – od navoda da mu je pokojni libijski čelnik Moamer Gadafi nedopušteno financirao predsjedničku kampanju 2007. do primanja navodnog mita od prodaje oružja u Pakistanu.

“Dopustite mi da svečano kažem da nikad nisam počinio ni najmanji koruptivni čin. Nikada. Nikad nisam zloupotrijebio svoj utjecaj, navodni ili stvaran”, kazao je na suđenju Sarkozy, koji je bio predsjednik u razdoblju od 2007. do 2012. godine.

Tužitelji tvrde da je Sarkozy sucu Gilbertu Azibertu ponudio unosan posao u Monaku u zamjenu za povjerljive informacije o istrazi o navodnim ilegalnim isplatama koje je primio od vlasnice L’Oreala Liliane Bettencourt za svoju predsjedničku kampanju 2007. godine.

To je izašlo na vidjelo, objavili su tužitelji, kada su prisluškivani razgovori između Sarkozyja i njegovog odvjetnika Thierryja Herzoga.

„Azibert mi ništa ne duguje“, branio se Sarkozy.

„Nikad nisam lagao. Ali je u ovoj priči bilo laži o meni“, dodao je.

Za korupciju i zloupotrebu položaja se sudilo i Herzogu i Azibertu, kao i za otkrivanje poslovne tajne.

Prije Sarkozyja, samo je jednom bivšem predsjedniku suđeno – Jacquesu Chiracu, i osuđen je 2011. na dvije godine uvjetno zbog pronevjere javnog novca, ali Sarkozy je prvi bivši šef države kojem se sudi za korupciju.

Uskoro opširnije…

Komentiraj