Bivši diplomati i obavještajci podupiru istragu za opoziv Trumpa

Više od 300 bivših američkih diplomata i obavještajaca, uključujući direktora Nacionalnog centra za terorizam i zamjenicu pomoćnika državnog tajnika, podržalo je petak otvaranje istrage za opoziv predsjednika Donalda Trumpa.

U njihovu priopćenju se ističe da su radili u administracijama obiju stranaka, i demokrata i republikanaca.

Dodaju da ne žele prejudicirati zaključke do kojih kongres može doći u istrazi.

“Čini se da je predsjednik Trump iskoristio moć i resurse najmoćnije dužnosti u zemlji kako bi omogućio dodatno strano upletanje u naše demokratske procese”, napisali su u priopćenju poslanom medijima.

“To bi nedvojbeno bila zloporaba ovlasti i podređivanje nacionalnih interesa Amerike i interesa naših najbližih saveznika i partnera predsjednikovim osobnim političkim interesima”, istaknuli su.

Priopćenje su potpisali Evelyn Farkas, bivša zamjenica pomoćnika državnog tajnika za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju u mandatu bivšeg predsjednika Baracka Obame kao i nekadašnji dužnosnik u Obaminu Uredu za nacionalnu sigurnost Spencer P.Boyer.

Također su ga potpisali bivši dužnosnici CIA-e i drugih obavještajnih službi, ministarstava vanjskih poslova, domovinske sigurnosti i pravosuđa, Bijele kuće i mornarice.

Predsjednica Kongresa Nancy Pelosi objavila je ranije ovoga tjedna da pokreće istragu za opoziv zbog optužbi da je Trump vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži prljavštine o Joeu Bidenu, izglednom demokratskom kandidatu na predsjedničkim izborima u SAD-u sljedeće godine.

Američki mediji su u petak objavili da je zviždač, čije je izvješće dovelo do istrage za opoziv Trumpa, zaposlenik CIA-e koji je radio u Bijeloj kući.

Taj zviždač je kazao da su visoki dužnosnici Bijele kuće pokušali sakriti sve detalje telefonskog razgovora između Trumpa i Zelenskija.

Izvješće zviždača objavljeno u četvrtak pokazuje da transkripti tog razgovora nisu bili spremljeni u uobičajenom računalnom sustavu, nego u odvojenom, namijenjenom klasificiranim informacijama, prenose mediji.

Trump je u razgovoru ukrajinskog kolegu tražio da istraži Bidena i njegova sina Huntera koji je radio za plinsku tvrtku u Ukrajini.

No, bivši ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin u petak je kategorički odbacio Trumpove tvrdnje da je Biden tražio smjenu ukrajinskog tužitelja kako bi zaštitio tvrtku u kojoj je radio Hunter.

Klimkin je BBC-u rekao da je glavni tužitelj Viktor Šokin smijenjen zbog korupcije i da je to od Kijeva tražilo nekoliko zapadnih organizacija, uključujući Europsku uniju.

Klimkin, koji je bio šef diplomacije kada je Šokin smijenjen 2016., tvrdi da nema nikakvih dokaza da je ta smjena povezana s bilo čim drugim osim s korupcijom.

“Cijeli smisao toga je da se u Ukrajini provedu reforme. To nema nikakve veze s glavnim tužiteljem, nego s tužiteljstvom općenito koje je bilo sustavno kurumpirano”, rekao je Klimkin.

Komentiraj