Bivši Chavezov špijun za sada ostaje u Španjolskoj: Visoki sud u Madridu obustavio je izručenje generala Carvajala SAD-u

Kazneno vijeće Španjolskog visokog suda u Madridu u petak je donijelo odluku kojom se obustavlja isporuka Sjedinjenim Državama generala Huga Carvajala, bivšeg šefa obavještajne službe venezuelanske vlade.

Odluci je prethodila činjenica da se plenarno Vijeće nije pridržavalo naloga samog plenarnog zasjedanja, koji se, kako kažu, mora formalizirati prije izvršenja isporuke, donosi španjolski Cope, mreža radijskog informativnog sadržaja.

Upletena zvučna imena španjolske politike

Time je Vijeće izmijenilo prvotnu odluku od ovog četvrtka kada su potvrdili da će izručiti generala Carvajala, rekavši da on iz SAD-a može svjedočiti o navodnom nezakonitom financiranju stranke Podemos.

Prošle je srijede, naime, Visoki sud pristao isporučiti Carvajala Sjedinjenim Državama, kojeg ondje smatraju najtraženijim bjeguncem zbog krijumčarenja droge. Španjolsko Ministarstvo unutarnjih poslova trebalo je riješiti njegov zahtjev za azil i to su odbili učiniti, a Carvajal je odmah uložio žalbu.

Gotovo dvije godine nakon što je pobjegao, uhićen je prošlog rujna u stanu u Madridu. Španjolska policija pronašla ga je uz pomoć američke agencije za suzbijanje narkotika DEA-e. Carvajal je upućen u u zatvor Estremera u Madridu. Dok je čekao na izručenje, zatražio je da svjedoči na Visokom sudu koji se bavio njegovim izručenjem, što mu je i odobreno.

Prvo je obećao da će govoriti o pitanjima međunarodnog terorizma poput ETA -e i FARC -a, ali je na kraju ukazao na navodna plaćanja bivšim čelnicima Podemosa putem državne naftne kompanije (PDVSA), među kojima je naveo zvučna imena i događaje koji su uvlačili i samog bivšeg predsjednika vlade Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera.

Po svemu sudeći, sada se čeka rasplet daljnjih događaja.

Tko je Hugo Carvajal?

Podsjetimo, u rujnu je policija u Madridu uhitila bivšeg šefa venecuelanske vojne obavještajne službe kojeg SAD optužuje za narko trgovinu, a koji se prije dvije godine oglušio o španjolsko naređenje o izručenju i nestao.

General Hugo Carvajal, koji je više od desetljeća bio bliski suradnik bivšeg predsjednika Venezuele, Huga Cháveza, uhićen je u malom stanu u kojem se skrivao, prenosili su u rujnu ove godine svjetski mediji.

Živio je potpuno zatvoren, nikada nije izlazio niti se približavao prozoru, uvijek zaštićen ljudima kojima je vjerovao, priopćila je tada španjolska policija na društvenim mrežama.

Španjolski visoki sud još je 2019. godine odobrio izručenje Carvajala SAD-u, gdje se suočava sa saveznim optužbama za narkotike u New Yorku i Floridi i to zbog navodnih veza s kolumbijskim gerilcima.

U međuvremenu je Carvajal pušten na slobodu i nikad se više nije pojavio u javnosti. Bivši venecuelanski špijun ranije je porekao da je išta skrivio.

Inače, američki tužitelji optužuju ga za krijumčarenje više od pet tona droge, za surađivanje s narkokartelom, opskrbljivanje gerile oružjem i izvozom kokaina u SAD. Međutim, on sve poriče i tvrdi kako je u svijet podzemlja bio uključen samo kao tajni istražitelj.

Madurova osveta?

Carvajal je u Španjolsku stigao nakon što se okrenuo protiv venezuelanskog predsjednika Nicolása Madura i stao uz Juana Guaidóa. Prvo je iz Venezuele pobjegao u Dominikansku Republiku odakle je došao u Španjolsku pod lažnim imenom José Mouriño Olsen. Dočekali su ga žena i djeca, a potom se sastao s dvojicom španjolskih agenata i troje stručnjaka diskutirajući stanje u Venezueli. Carvajal je, navodi se, obećao da će im dati važne informacije o venezuelanskim političarima u zamjenu za slobodni boravak u Španjolskoj, prenijela je agencija AP.

Izvor koji je prisustvovao sastanku kaže kako se Carvajal preračunao misleći da će u Španjolskoj biti siguran od američke optužnice. Njegova obećanja su tada nazvali “potpunim blefom”. Nekoliko se tjedana slobodno kretao Madridom, a onda je federalni tužitelj u New Yorku izdao nalog za njegovo uhićenje, pa ga je španjolska policija zatvorila.

“Sjedinjene Američke Države šalju dvosmislene signale. S jedne strane, govore kako će pomilovati venezuelanske generale koji odluče podržati Guaidóa, a onda narede DEA-i da uhiti čovjeka koji radi kako bi zbacio Madura s vlasti. Kao da žele dati Maduru argumente da zadrži svoju vojsku ”, rekao je Rafael Ramírez, bivši venezuelanski ministar za energetiku, prenio je Star Tribune.

Poslan na Arubu

Oko Carvajala su se stvorile brojne priče, a on ponavlja da je žrtva političkog progona.

Hugo Carvajal je 59-godišnji bivši špijun tajne službe koji se umirovio 2012. godine. Poznat je pod nadimkom El Pollo (Pile) zbog svog dugačkog vrata. U Caracasu je 1980. upoznao Cháveza koji mu je tada bio vojni instruktor. S njim je 1992. godine pokušao izvesti vojni udar na vladu tadašnjeg predsjednika Carlosa Péreza. Obojica su uhićena, a nakon dvije godine pomilovao ih je predsjednik Rafael Caldera.

Chávez na vlast dolazi 1999. godine i tada postavlja Carvajala kao direktora venezuelanske vojne obavještajne službe. Nakon Chávezove smrti 2013. godine na vlast je došao Nicolás Maduro koji je Carvajala postavio za konzula na Arubi i tako ga odvojio od središnje vlasti u Caracasu. Tamo je 2014. godine prvi put uhićen zbog sumnji za krijumčarenje droge, ali je ubrzo pušten i vraćen u Caracas.

Međutim, tada se počinju buditi prvi znakovi sumnje u vjernost venezuelanskoj vlasti. Tijekom 2017. počeli su prvi masovni prosvjedi protiv Madura i njegove ekonomske politike. Carvajal je progovorio protiv njega. Kao najutjecajnija vojna figura, podržao je Guaidóa i pozvao ostatak vojske da mu se pridruži.

Krijumčarenje droge i narkoterorizam

Tada je optužio Madura da je korumpirani diktator koji sudjeluje u krijumčarenju droge i surađuje s terorističkom organizacijom Hezbolah. Rekao je i kako u Venezueli svi oni koji se trebaju boriti protiv droga, zapravo ih krijumčare. Spomenuo je imena ministra unutarnjih poslova Néstora Reverola i potpredsjednika Tarecka El Aissamija.

U intervjuu za The New York Times Carvajal je odbacio optužbe koje ga terete da je pomagao kolumbijskim gerilcima da krijumčare drogu. Rekao je da je bio uključen u “oba svijeta”, ali samo radi istrage. Priznao je da se 2001. godine susreo s venezuelanskim kraljem droge Walidom Makledom i članovima FARC-a (Revolucionarne kolumbijske oružane snage). Međutim, s njima je surađivao navodno samo kako bi pregovarao oko puštanja zarobljenog venezuelanskog biznismena.

Rekao je da su optužbe da je bio uključen u “narkoterorizam” zapravo Madurova osveta za njegovu nekadašnju bliskost s Chávezom.

Kartel sunca

Iako je SAD obećao da će nagraditi venezuelanske dužnosnike koji se okrenu protiv Madura, američki tužitelji godinama grade slučaj protiv njega.

Optužuju ga da je bio utjecajni član Kartela sunca, navodne venezuelanske vojne narkomafije. Navode avion DC-9 koji je 2006. godine iz Caracasa sletio na jug Meksika prenoseći 5,6 tona kokaina spakiranih u 128 torbi. Iako Carvajal tvrdi da je nevin, tužitelji navode dokaze poput ispisa poziva i deset svjedočenja protiv njega.

Ako ga Španjolska izruči SAD-u i tamo mu sude, Carvajalu, po svemu sudeći, prijeti doživotni zatvor.

 

Komentiraj