Press/Vintage

Bivši bliski suradnik Nicka Cavea po treći puta dolazi u Zagreb

”Jedan od razloga zašto sam otišao iz ‘The Bad Seedsa’ je taj da sam osjećao da moje ideje i kreativni doprinosi nisu više toliko cijenjeni. Ravnoteža se poremetila tijekom snimanja albuma ‘Dig! Lazarus, Dig!’ i na turneji s bendom. Shvatio sam da se više bavim poslovnom stranom karijere nego umjetničkim radom, a to mi nikad nije bilo na prvom mjestu”, otkrio je u intervjuu Mick Harvey jedan od nekoliko razlog zašto je nakon 25 godina suradnje s Nickom Caveom napustio ‘The Bad Seeds’. Harvey će nastupiti u zagrebačkom klubu Vintage u nedjelju.

Harvey je napustio legendarnu grupu 2008. godine, a pet godina prije njega to je učinio Blixa Bargeld, još jedan osnivač grupe. Njih dvojica bili su glazbeni temelj benda i mnogi smatraju da je njihovim odlaskom ugašena ideja grupe.

Harvey je vrstan skladatelj, aranžer i glazbenik, jedan je od pokretača bendova The Birthday Party i Crime & The City Solution i bez njega bi opus Nicka Cavea zvučao drugačije, mnogi bi rekli manje eksperimentalno i manje energično.

Mick je također surađivao i s drugim značajnim imenima kao što su Serge Gainsbourg, Jane Birkin, P. J. Harvey i Ed Clayton-Jones, a istaknuo se i u pisanju glazbe za kazalište i film. Samostalnu karijeru započeo je 1995. godine albumom ‘Intoxicated Man’.

Ovaj Australac treći put dolazi u Zagreb, a bend mu čine zanimljiva trojka. Steve Shelley je bubnjar ugašenog ‘Sonic Youtha’, J.P. Shilo je stari Harveyev prijatelj i multiinstrumentalist iz Melbournea koji je svirao s Rowlandom S. Howardom, a treći član benda je basist Glenn Lewis.

U vrijeme kad je Cave objavio novi album i najavio europsku turneju u velikim dvoranama, Harvey nastupa u malim klubovima pred malim brojem ljudi, ne svira pjesme koje je napisao s Caveom kao što su “Red Right Hand”, “Tupelo” ili “The Mercy Seat”, ali čini se da ga to sve veseli.

Komentiraj