Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ušla u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora

 

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ušla je u petak u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora. U MOO je izabrana na današnjoj videokonferenciji zbog pandemije koronavirusa.

Grabar-Kitarović predložio je predsjednik MOO-a Thomas Bach, a izabrana je s 86 glasova za i tri protiv.

“Iznimno sam počašćena članstvom u MOO-u. To nije samo moj osobni uspjeh nego i priznanje svim dosezima hrvatskog sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu domovinu predstavljaju u svjetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promiču načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta”, prenosi riječi bivše predsjednice Večernji.

Grabar-Kitarović je dodala da je odivijek podržavala i zagovarala vrijednosti pozitivnog sportskog duha i natjecanja, prijateljstva i olimpizma, kako u Hrvatskoj, tako i na međunarodnoj sceni. “Olimpizam je kroz povijest odigrao snažnu ulogu ne samo u razvoju sporta i natjecateljstva, već i u području međunarodnog mirotvorstva i stabilnosti. Olimpijsko primirje i olimpijska diplomacija uvijek su igrali važnu ulogu i postizali uspjehe i tamo gdje klasična diplomacija nije uspijevala”, poručila je.

Kandidati za članstvo bili su i Kubanka Marie de la Caridad Colon Ruenes, saudijska princeza Reeme Bandar Al-Saud, Battushig Batbold iz Mongolije i proslavljeni atletičar Sebastian Coe iz Velike Britanije, koji će funkciju zauzeti po službenoj dužnosti jer je predsjednik Svjetskog atletskog saveza.

“Veseli me i počašćena sam nominacijom! Sport za mene nije samo strast već i odlična prilika za promociju temeljnih ljudskih vrijednosti, pozitivnog natjecateljskog duha, ali i sjajnih sportaša – promotora Lijepe Naše”, napisala je na društvenoj mreži Twitter Grabar-Kitarović nakon nominacije u lipnju.

Komentiraj