Bivša predsjednica bila je Mamićeva zaštitnica koja je njegov bijeg u Hercegovinu nazvala ‘osobnom odlukom’

NACIONAL OTKRIVA KAKO JE KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ tijekom svog predsjedničkog mandata sustavno i neobično agilno u svojim javnim istupima branila pozicije pravomoćno osuđenog Zdravka Mamića što preotvara pitanje zašto su im odnosi bili neobično prisni

Bivša predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović značajna je figura u arhitekturi moći pravomoćno osuđenog i odbjeglog gazde Dinama Zdravka Mamića i njegove kriminalne hobotnice, a prošlotjedno otkriće Nacionala da je pristala kandidirati se za predsjednicu tek kada joj je zaobilaznim putem preko Mađarske on kompenzirao razliku do visoke plaće iz NATO-a i donirao značajna sredstva za njenu kampanju – što ona demantira, dok Mamić o tome još uvijek šuti – bacaju posve drugo svjetlo i dodatnu sumnju u njihove intenzivne višegodišnje susrete i suradnju, ali i predsjedničine javne istupe te javne i tajne poteze kojima mu je u više navrata pogodovala. Kolinda Grabar-Kitarović nesumnjivo je u strahu od budućih Mamićevih objava iz Hercegovine i mogućnosti da ovaj, u svom osvetoljubivom naletu kojim pokušava ‘’utopiti’’ sve koji su imali ulogu u njegovu padu, konkretnije i dublje pojasni prirodu njihova odnosa, moguće i s detaljima poput ispisa razgovora ili snimki zajedničkih druženja, kao što ovih dana radi u slučaju navodno potkupljenih visokih pravosudnih dužnosnika. Po drugom prošlotjednom otkriću Nacionala, da je ključni kontakt prema osječkim sucima koje je Mamić po vlastitom priznanju duboko korumpirao, zapravo bio tadašnji predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, jedna je od čvršćih indicija da su kriminal i sistemska korupcija imali institucionalnu podršku i pokriće na najvišoj razini, u HDZ-u i na Pantovčaku. To objašnjava krajnje veliku motivaciju donedavne predsjednice države za miješanje u različite procese protiv osuđene nogometne mafije, za njeno opravdavanje ili minoriziranje ovog problema te za povremeno otvoreno stavljanje u njihovu službu nasuprot različitim društvenim akterima – od šefova tajnih službi do nogometnih navijača – koji su nastojali dokinuti vladavinu jedne zločinačke organizacije, sada napokon i pravomoćno osuđene.

 

‘A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svega što je hrvatsko (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku!’, izjavila je predsjednica par dana nakon što je izraz orjuna prvi upotrijebio Mamić

 

Sa Zdravkom Mamićem, ali i ostatkom njegova interesnog kruga, Kolinda Grabar-Kitarović nesumnjivo je bila bliska i po osobnoj i po političkoj liniji osobito 2014. i 2015., odnosno uoči njene i HDZ-ove predizborne kampanje, a potom i u prvim godinama mandata. Još tada, u prvim danima 2015., u samom finišu kampanje prekinula je svoju konferenciju za novinare u Splitu zbog pitanja o Mamićevoj donaciji, ali i traženja da se izjasni o načinu na koji ovaj upravlja Dinamom i hrvatskim nogometom. Bio je to prvi jasan signal njene nervoze kada se spomene njegovo ime, premda je u tom trenutku bio poznat tek simbolični iznos donacije od 10 tisuća kuna, a ne i 500 tisuća eura za koje su indicije pristigle tek kasnije. ‘’Zašto bih vratila donacije? Oprostite, sve su donacije transparentne i sve su prijavljene Državnom izbornom povjerenstvu. Čemu uopće takvo pitanje?’’, čudila se Kolinda Grabar-Kitarović tog dana u Splitu. ‘’Gospodina Mamića ne promatram kroz prizmu politike, već kao svakog drugog građanina Hrvatske. On ima jednaka prava kao i ostali, pa tako može dati donaciju kao i svaki drugi građanin. Bez obzira na to što se događa i bez obzira na sve napise, nikoga se ne može a priori osuđivati ni za što’’, dodala je tom prilikom.

Braća Mamić potom su bili počasni uzvanici na njenoj inauguraciji na Markovu trgu, što je protumačeno kao demonstracija njihove bliskosti, a već u to vrijeme u kuloarima su počele kolati informacije o različitim večerama i zabavama koje je Dinamov gazda organizirao za predsjednicu. Jedna takva dogodila se nekoliko dana uoči njenog 47. rođendana i mediji su u više navrata tvrdili da je bila ‘’raskalašena’’, o čemu navodno postoje snimke koje su u idućim godinama poslužile kao stvarni ili fiktivni predmet moguće kompromitacije ili ucjene Kolinde Grabar-Kitarović. Navodno je, naime, zabilježen prizor u kojemu Zdravko Mamić pada pred predsjednicom na koljena dok ona s rukama u zraku pleše oko njega, a u pozadini se čuje narodnjačka pjesma Mitra Mirića sa stihovima: ‘’Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole’’. U taj period navodno datira njegov poklon u obliku skupocjenih naušnica koje je predsjednica nosila samo u rijetkim prigodama.

Problem je, međutim, što se Zdravko Mamić već tada nalazio pod ‘’mjerama’’: bila je nadzirana kompletna njegova komunikacija zbog međunarodne istrage koja je protiv njega pokrenuta na inicijativu FBI-a i IRS-a, odnosno američke porezne uprave, uz značajan angažman USKOK-a i tadašnjeg Samostalnog sektora za financijske istrage, kolokvijalno nazvanog Porezni USKOK. Provjeravale su se novčane transakcije prema različitim egzotičnim destinacijama i sumnja u kružne prijevare, a došlo se do značajnih dokaza o isisavanju više desetaka milijuna kuna iz Dinama, kasnije i porezna utaja.

Braća Mamić bili su počasni uzvanici na inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović na Markovu trgu, što je protumačeno kao demonstracija njihove bliskosti, a već u to vrijeme u kuloarima su počele kolati informacije o različitim večerama i zabavama koje je Dinamov gazda organizirao za predsjednicu. PHOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

 

Javnost je već tada ozbiljno sumnjala u teški kriminal, a tajne službe su svejedno detektirale niz kontakata šefa zločinačke organizacije sa samim vrhom države, odnosno i predsjednica je tada ‘’upala u mjere’’. To je navodno bio razlog zašto je ustrajno zahtijevala smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića koji je navodno nije upozorio te je ‘’izgubio njeno povjerenje’’, iako prošlotjedno otkriće Nacionala upućuje da se nije radilo tek o slučajnom presretanju komunikacije, nego i o saznanjima poput onoga da Mamić uplaćuje razliku u plaći Kolindi Grabar-Kitarović preko računa u Mađarskoj. ‘’Dok ne čujem konkretne riječi gospođe Kitarović, jer ona je jedina uz mene i Dragana Lozančića koja tajnu zna… i s tim će otići u grob. Samo troje ljudi zna nešto o tome. Načelno, ako se družiš s polusvijetom i ako ti oni financiraju kampanju, onda ti ne može ni CIA pomoći. Onda ti nema pomoći’’, izjavio je početkom 2016. Zoran Milanović. Današnjem predsjedniku savjetnik za nacionalnu sigurnost je upravo Dragan Lozančić.

‘’Predsjednica nema problema s financiranjem, ne mogu joj ništa. To uopće nije njezin problem, već problem HDZ-a, jer je predsjednica bila kandidatkinja te stranke i HDZ je vodio brigu oko financiranja njene predizborne kampanje. Ona ni s kim nije pregovarala o financiranju kampanje’’, kazao je izvor blizak i bivšoj predsjednici i HDZ-u za Nacional još u veljači 2016. godine. Drugi izvor tvrdio je da ona nije zabrinuta zbog svoje komunikacije s Mamićem zato što je s njime navodno razmijenila svega nekoliko SMS poruka te zato što navodno nisu telefonski razgovarali. ‘’I intenzivnija komunikacija postojala je između Zdravka Mamića i Jadranke Jureško Kero, njene savjetnice. Ne znam suštinsku prirodu njihova odnosa, ali može se jasno vidjeti da se Jadranka Jureško Kero više ne pojavljuje uz predsjednicu u javnosti.

 

‘Ako postoji fotografija, a sigurno postoji, na njoj samo pjevamo ili plešemo, a to je možda jedanput ili dvaput. I treći put, ja sam kleknuo i rekao – predsjednice boginjo moja’, izjavio je Zdravko Mamić 2019.

 

Predsjednica je uvjerena da su je trebali informirati čak i da je samo Jadranka Jureško Kero kontaktirala s Mamićem’’, tvrdio je izvor blizak Kolindi Grabar-Kitarović istom prigodom. Jadranka Jureško Kero uskoro je u tišini uklonjena s Pantovčaka, ali Mamić je na sve načine i dalje demonstrirao bliskost HDZ-u pod vodstvom Tomislava Karamarka – od izvođenja performansa na predizbornim skupovima do dočekivanja izbornih rezultata u najužem stožeru tadašnje Domoljubne koalicije. No Lozančić je na koncu ipak smijenjen, čime je tadašnja predsjednica u zaštiti sebe – ali i Zdravka Mamića – de facto ugrozila nacionalnu sigurnost. Nacional je u lipnju 2018. donio pozadinu tog događanja i otkrio da su joj smjenu zapravo sugerirale osobe iz Mamićeva kruga koje su kolale i u njenoj blizini. Jedan od razloga bila je i zaštita Mamića od pravosudnog progona: upravo je Sigurnosno obavještajna agencija imala značajnu ulogu u razotkrivanju njegove kriminalne hobotnice i odradila veliki dio posla jer je bilo jasno da je ovaj izrazito umrežen s različitim pravosudnim krugovima, od Županijskog suda u Zagrebu i ostalih sudova u državi do Ustavnog suda, u koji je penetrirao nastojeći srušiti friško doneseni Zakon o sportu koji mu nije išao na ruku. Poseban problem, kako je objavio Nacional, predstavljale su Mamićeve dobre veze u policiji i curenje informacija iz istraga, što se također pokušalo istražiti tijekom 2015. SOA je, dakle, upozorila na golemi sigurnosni problem i povezanost institucija s nositeljima organiziranog kriminala, a predsjednica države potom je smijenila ravnatelja SOA-e.

Uslijedilo je Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj, na kojemu je došlo do izgreda koji nisu imali klasični huliganski karakter, već se radilo o prosvjedu ujedinjenih hrvatskih navijača protiv kriminala u HNS-u i hrvatskom nogometu: bakljama je prekinuta utakmica Hrvatske i Češke, što je u hrvatskoj javnosti poprimilo razmjere golemog skandala. Akteri izgreda mjesecima su držani u zatvoru, premda se zapravo radilo o običnom prekršajnom djelu koje se u Francuskoj uopće ne goni, dok je Kolinda Grabar-Kitarović na službenom Facebook profilu objavila znamenitu izjavu: ‘’A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svega hrvatskog (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo!’’. Vrijedi napomenuti da je upotrijebila bizaran izraz ‘’orjunaši’’ tek nekoliko dana nakon što ga je u javnu upotrebu uveo upravo Zdravko Mamić, a on je još godinama služio za besmisleno etiketiranje svih protivnika njegove strahovlade i umjetnu podjelu na ‘’domoljube’’ s jedne i ‘’huligane i orjunaše’’ s druge strane. Bivša predsjednica izjavljivala je da se ‘’neće baviti nogometom dok je narod gladan’’, no interesima moćnog vladara hrvatskog nogometa itekako se bavila. Njegov bijeg u Hercegovinu dan uoči prvostupanjske osuđujuće presude proglasila je tek ‘’osobnom odlukom’’, a potom je sve češće bila primorana odgovarati na pitanja o druženju s njim. U intervjuu za RTL televiziju burno je odgovorila na primjedbu da je Mamić njen prijatelj ili poznanik. ‘’Otkud vam ideja o tome? Nismo se čuli ni vidjeli tri godine’’, rekla je, potom se korigiravši kada je ustvrdila da se ipak radilo od dvije godine. Na tvrdnju da joj je Mamić organizirao večere iznimno se uznemirila. ‘’Kakve večere? Samo smo se susretali’’, izjavila je nastojeći promijeniti temu.

Nacional je tijekom cijelog predsjedničkog mandata Kolinde Grabar-Kitarović upozoravao na tajne poveznice između predsjednice i odbjeglog gazde Dinama Zdravka Mamića koji je i sam u nekoliko navrata priznao da je donirao novac HDZ-u

 

‘’Gospodin Zdravko Mamić je organizirao razne večere za mene. Uopće ne razumijem u čemu je poanta ovoga i zašto uopće razgovaramo više o ovome. Tu apsolutno nema nikakvog sukoba interesa’’, priznat će, stjerana u kut, nešto kasnije, kada se našla pod lupom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

S druge strane, Zdravko Mamić nije krio bliskost s njom: dapače, tvrdio je da ju je ‘’izmislio kao predsjednicu’’ na čuvenoj večeri u Bruxellesu, dok je još bila tajnica u NATO-u. ‘’Vezao sam se uz HDZ i podržavao ga. Kako sam imao utjecaja, HDZ je od toga imao velike koristi i time se stranka ponosila. Jednom sam tako u Bruxellesu upoznao današnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Ona je tada bila u NATO-u. Družeći se s njom u to vrijeme, Čičak (Ivan Zvonimir Čičak) i ja smo rekli da je ona naša heroina i da će biti predsjednica. Ona se nasmijala i rekla da je daleko od toga i da radi drugi posao. I gle čuda, ona se pojavila i postala predsjednica.

Moj prijatelj Karamarko nije je želio, htio je neke druge. Nakon nekog vremena je pristao. Kolinda je tada imala samo nekoliko ljudi, jedan od njih sam bio ja’’, kazao je Mamić za portal Klix.ba prije više godina. Bila je to samo jedna od njegovih mnogih demonstracija bliskosti s vodećim političkim akterima i figurama u državu, što nikada nije demantirano. ‘’Ona je vjesnik nove nade. Ima dobrotu, emociju…’’, zborio je ranije, a i uoči posljednjih predsjedničkih izbora agitirao je za nju, premda se u kuloarima već bio žalio da je ‘’izdan’’ od svojih pokrovitelja.

 

‘Zašto bih vratila donacije? Čemu uopće takvo pitanje? Mamić ima jednaka prava kao i ostali. Bez obzira na sve napise, nikoga se ne može a priori osuđivati’, rekla je u početkom 2015. Kolinda Grabar-Kitarović

 

‘’Svi moji članovi obitelji, svi na koje imam utjecaj, kao i ja, dat će glas Kolindi Grabar-Kitarović jer je ona nešto najdivnije što je Hrvatska mogla dobiti. Miroslav Škoro je čovjek kojeg ja volim i poštujem, ali ja nisam prostitutka i nisam vrtirep.

Ne razumijem zašto ljudi oko nje ne nađu način, kad se špekulira jesam li ja njoj teret ili nisam, da kažu decidirano ‘pokvarenjaci, zašto falsificirate’. Je li zlo ako je predsjednica pjevala ili plesala, ili je Mamić ispred predsjednice kleknuo, kada ona nije znala da je Mamić u predmetu nekom. Gdje je tu problem? Istina je jedina da sam ja bio simpatizer predsjednice, da sam bio pišljivi donator s 10.000 kuna. Njoj osobno bih dao sve što imam da bude ponovno predsjednica. Ponosan sam da je takva žena predsjednica. Ako postoji fotografija, a postoji sigurno, na njoj samo pjevamo ili plešemo, a to je rijetko, možda jedanput ili dvaput smo plesali. I treći put, ja sam kleknuo i rekao – predsjednice, boginjo moja. Što tu ima loše, to sam ja, to sam cijeli život. To samo džek može, kleknuti pred ženu i reći boginjo moja’’, izjavljivao je Mamić u više prigoda tijekom 2019.

Bivši šef SOA-e Dragan Lozančić smijenjen je na inzistiranje tadašnje predsjednice, a tek se danas polako otkrivaju naznake pravih razloga njegove nikad suvislo objašnjene odlučne degradacije. PHOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

 

‘’Postoji snimka sa sastanka kojemu je prisustvovalo nekoliko osoba, među njima i dvojica tadašnjih bliskih suradnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te Zdravko Mamić, na kojoj Mamić govori koliko joj je novca sveukupno dao za potrebe predizborne kampanje. Riječ je o sastanku koji se dogodio nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović već postala predsjednica, a na kojem ju je Mamić pred svjedocima prozvao jer nije izvršila nešto što mu je obećala. Kako bi prisutne dodatno podsjetio da prema njemu ima obveze, Mamić je rekao koliko joj je novca dao, a riječ je o iznimno velikoj svoti’’, objavio je Nacional u veljači 2019., nakon čega su predsjedničini savjetnici potvrdili da se sastanak u tom formatu doista dogodio. No tvrdili su, nije bilo razgovora o financijskim donacijama. Mjesec dana kasnije Nacional je također pisao o vezama između njih dvoje pa i pitanju koje je Kolinda Grabar-Kitarović uputila Mamiću: ‘’Ako sam vam što dužna, recite pa ću vam vratiti!’’. To je navodno kod njega izazvalo rezignaciju i osjećaj da je izigran i izreketaren, prevaren od predstavnika HDZ-a – ali i seriju napisa o nikad do kraja rasvijetljenom financiranju njene kampanje te kampanje HDZ-a u vrijeme Tomislava Karamarka. Usprkos postojanju ozbiljnih indicija da su postojali ‘’crni fondovi’’ prepuni Mamićeva novca, za koje je nerazjašnjeno jesu li korišteni za predsjedničke, parlamentarne ili oboje izbore, zasad nitko nema ambiciju ozbiljnije provjeriti te navode. Predsjednica je već bivša, a današnji HDZ – kako će se izraziti Andrej Plenković – je ‘’neki novi HDZ’’. O grijesima prethodnika ponaša se kao da ga se ne tiču.

 

Komentiraj