Glasnogovornik pobunjeničke skupine Džabhat Fateh al-Šam, koja se prije nazivala Fronta al-Nusra u petak je kritizirala primirje u Siriji sklopljeno uz potporu Turske i Sirije jer drži da će političko rješenje prema tom sporazumu “ponovno proizvesti zločinački režim”.

Skupina koja je u srpnju promijenila ime i objavila da prekida veze s terorističkom mrežom Al Kaidom, osudila je sporazum o prekidu vatre jer se u njemu ne spominje kakva će biti sudbina predsjednika Bašara al-Asada.

Sukob u Siriji  s više od 300.000 mrtvih i milijunima raseljenih i izbjeglih počeo je upravo pobunom 2011. protiv Asadova režima.

“Rješenje je vojnim putem srušiti zločinački režim”, stoji u izjavi Fateha al-Šama.

Asad se održao i vojno je napredovao uz pomoć svojih saveznika, Rusije i Irana, dok oporbene skupine podupire međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama.

Nacionalno primirje koje bi trebalo prekinuti šestogodišnje krvoproliće stupilo je na snagu u petak, a u četvrtak ga je objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, ključni saveznik al-Asada, nakon dogovora s Turskom, dugogodišnjom saveznicom opozicije.

To je treće primirje u Siriji ove godine. Prethodna dva, koja su dogovorili Washington i Moskva, propala su za nekoliko tjedana, a suprotstavljene strane međusobno su se optuživale za njihova kršenja.

Novi dogovor postignut je bez Sjedinjenih država i Ujedinjenih naroda.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu objavio je u petak da su sukobi između snaga sirijskoga režima i pobunjeničkih grupa ponovno buknuli u petak blizu Damaska, unatoč prekidu vatre koji se globalno nakon ponoći poštuje.

Sirijska vojska objavila je da se prekid operacija ne odnosi na Islamsku državu kao ni na bivšu Frontu al-Nusru i druge s njima povezane skupine. Glasnogovornik pobunjeničkih skupina koje čine Slobodnu sirijsku vojsku (FSY) rekao je da primirje ne obuhvaća kurdsku miliciju YPG te da stranka sirijskih Kurda PYD neće sudjelovati u mirovnim pregovorima.

Pobunjenici su pristali da primirje nadziru Rusija i Turska te da u roku od mjesec dana počnu politički pregovori.

Komentiraj