foto HINA/ZKM/ ik

BITEF TEATAR 23. LISTOPADA U ZKM-U S PREDSTAVOM ‘Drugovi, ja se ne stidim svoje komunističke prošlosti’

Beogradski Bitef teatar gostovat će u ponedjeljak 23. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) s predstavom “Drugovi, ja se ne stidim svoje komunističke prošlosti” u kojoj autori koncepta i izvođači Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić, kroz uspostavu dijaloga između kazališta i filma, propituju utjecaj izgubljene prošlosti na svoje identitete.

Kako se ističe u najavi, predstava se bavi pitanjem što je izgubljeno u razdoblju tranzicije i kako se dvoje izvođača nose s osjećajem gubitka.

“Kako su socijalističke obitelji propale zajedno sa socijalističkim tvrtkama i kako je to utjecalo na dvoje protagonista? Dijalogom između kazališta i filma te primjenom niza strategija – od zvučnog komentara i simultane sinkronizacije do fizičkih rekonstrukcija i fiktivnih teza – razmatra se odrastanje izvođača i njihova sadašnja situacija, vrijednost njihovih života i rada i teret izbora koje su napravili, kako osobnih tako i profesionalnih”, stoji u najavi.

“Možemo li se i u današnjem društvu držati vrijednosti naslijeđenih iz države koja je nestala? Udružujemo li se samo da bismo žalili i protestirali? Ili je moguće ostati dosljedan idealima u koje smo vjerovali i ustrajati u njihovoj realizaciji?”, dodaje se.

Suočavajući osobna sjećanja izvođača i prizore iz nacionalne kinematografije, predstava istražuje što ostaje od solidarnosti i društvene pravde u vremenu materijalističkog individualizma.

Režiju potpisuje Mitrović u suradnji s Aleksićem, dramaturgiju Olga Dimitrijević i Jorge Palinhos, oblikovanje scene i kostima Frédérick Denis, a svjetla Giacomo Gorini. Glazbu je osmislio Vladimir Pejaković.

Izvođena na mnogim europskim pozornicama i festivalima kao što su Theater Spektakel u Zuerichu, Beursschouwburg u Bruxellesu, Scenes d’Europe u Reimsu, predstava “Drugovi, ja se ne stidim svoje komunističke prošlosti”, u Zagrebu će gostovati u sklopu programa Europskog kazališta u ZKM-u.

Komentiraj