Biskupi srednjoistočne europe pozvali na suradnju po pitanju migrantske krize

EPA/MENAHEM KAHANA

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić i potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovali su 6. i 7. rujna na sastanku kardinala i predsjednika biskupskih konferencija srednjoistočne Europe u Bratislavi, potvrdio je u subotu glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Tema skupa bila je „Istina i kultura života” te izazovi s kojima se tridesetak godina nakon pada komunističkog režima suočava Crkva i društvo u tim zemljama.

Predstavnici biskupskih konferencija Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Međunarodne sv. Ćirila i Metoda, kao i predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u nazočnosti slovačkoga apostolskoga nuncija okupili su se na misnom slavlju koje je u katedrali Sv. Martina predvodio predsjednik CCEE-a kardinal Angelo Bagnasco, objavio je CCEE na svojim internetskim stranicama.

Razmotrivši pitanja važna za poslanje Crkve u aktualnim kulturalnim i društvenim prilikama Srednje i Istočne Europe, biskupi su se osvrnuli na pitanje migranata i izbjeglica i doprinos Crkve u pomaganju žrtvama rata na Srednjem Istoku, izgradnji kuća, bolnica škola pa i cijelih sela kako bi im se omogućio povratak.

Razgovaralo se i o pojačanom iseljavanju mladih iz zemalja srednjoistočne Europe, koje bez obzira što već tridesetak godina pripadaju zapadnom svijetu, još uvijek nisu postale ravnopravni partneri, pa su razlike između plaća na Zapadu i u Središnjoj i Istočnoj Europi ostale ogromne.

Biskupi su također pozvali vlade svojih zemalja da se intenzivnije posvete obrazovnim reformama i mladima, koji često zbog loših socijalnih uvjeta iseljavaju u inozemstvo.

Biskupi su pozvali predstavnike vlasti u svojim zemljama da osiguraju odgovarajuće uvjete za sve koji skrbe o bolesnima, starijima i onima na rubu društva. Da bi se poboljšalo njihovo stanje neophodno je da zemlje srednjoistočne Europe postignu gospodarsku ravnopravnost u odnosu na zapadni svijet, naglašavaja iz CCEE.

Podsjećaju da se Europa drastično izmijenila nakon pada „željezne zavjese” te kako je sloboda koju su postigle zemlje u Srednjoj i Istočnoj Europi razlog velike radosti.

Istodobno biskupi ističu da mnogi građani u njihovim zemljama osjećaju veliku neizvjesnost. Migracijska kriza pokazala je kako nije lako nadići duhovne i kulturalne razlike koje postoje između Zapada i Istoka, no biskupi upozoravaju da su obvezni surađivati, navodi se, uz ostalog, u priopćenju.

Nemoguće je ostati ravnodušan prema onima koji se u potrazi za boljim životom za svoje obitelji nađu u opasnim situacijama ili gladuju, upozoravaju biskupi i poručuju da se mora učiniti sve što je moguće da se pomogne zemljama riješiti uzroke koji dovode do migracija.
Biskupi su također izrazili zabrinutost zbog širenja rodne ideologije i poručili da se mora pomoći Europi da se vrati svojim kršćanskim korijenima.

Komentiraj