Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Biskup Gorski: Zahvalnost je najbolji pokretač pojedinaca i Crkve

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u četvrtak u zagrebačkoj katedrali misu zahvalnicu za proteklu građansku godinu, a pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski pozvao je vjernike na zahvalnost Bogu i ljudima u Godini milosrđa te naglasio kako je zahvalnost najbolji pokretač pojedinaca i Crkve.

Biskup Gorski je na misi zahvalnici podsjetio da su neki od najznačajnijih događaja u Zagrebačkoj nadbiskupiji protekle godine bili vezani uz blaženog Alojzija Stepinca.

“Molitvenim hodom sa Stepincem po župama Nadbiskupije svjedočimo tihom i pobožnom okupljanju vjernika koji mole, prilaze moćniku, žele ga dodirnuti, žele biti blagoslovljeni. Sve se to događa bez buke javnosti, poput zrna gorušice raste duhovni događaj koji će u svoje vrijeme dati plod”, naglasio je.

Podsjetio je i na znanstveni simpozij povjesničara u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, te na kolokvij u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta, što je samo dokaz, smatra biskup Gorski, da je “osporavanje svetosti bl. Alojzija potaklo buđenje vjere i iskorak u javnost”.

Spomenuo je i otvaranje novih studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, posvete novih crkava u Blaškovcu i Dubravi, ali i objavu Radnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, kojim je zacrtan put prema novosti života.

“Svi ti događaji govore o Crkvi koja nošena snagom Božjega Duha u smušenom vremenom pronalazi svoj put i daje odgovore na suvremene izazove vjere. U smušenim vremenima, jedino jamstvo opstanka je naša postojanost u Bogu, vjeri, vjernosti obitelji i domovini”, rekao je, uz ostalo, biskup Gorski, a prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Komentiraj