BIRKIĆ: “Preporučam kulturu ophođenja Stožera, ali kako to reći nekome na svadbi?”

Preporučujem kulturu ophođenja koju savjetuje Nacionalni stožer, ali teško je to ljudima reći, a kamoli da se oni tako i ponašaju, priznao je večeras voditelj COVID odjela Opće bolnice u Zadru Neven Birkić.

Sudjelujući u Temi dana HTV-a, kazao je kako “svima koji ovih dana imaju nekakva slavlja” preporučuje kulturu ophođenja koju savjetuje Nacionalni stožer. “To znači socijalna distanca, što manje kontakata, ali kako to reći nekome tko je na svadbi, na takvom okupljanju?”, upitao se Birkić. “Teško je to ljudima reći, a kamoli da se oni tako i ponašaju”, priznaje.

Ipak, “i na takvim mjestima mora postojati kultura ophođenja”, a Birkić smatra da su mjere koje stupaju na snagu u ponedjeljak “razumna i prava mjera”.

Voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije Kliničkog bolničkog centra Osijek Domagoj Drenjančević komentirao je novih pedeset slučajeva zaraze u Osječko-baranjskoj županiji, rekavši kako smatra da je situacija pod kontrolom.

To su slučajevi povezani s prijašnjim slučajevima zaraze, riječ je o zatvorenom kolektivu i svi epidemiološki izvidi su učinjeni. Mjere su, kaže, provedene, slijedi testiranje, izolacija kontakata i daljnja postupanja prema uhodanom protokolu. “Ne bih se hvatao za apsolutne brojke, gledao bih to u kontekstu povezanosti slučajeva u odnosu na prijašnje slučajeve”, rekao je dodajući da smo “navikli na manje brojeve”, ali ovo je, smatra, “kontroliranje situacije”.

“Na zdravstvenim radnicima je da kontroliraju rizik širenja i suzbiju ga na najmanju moguću mjeru tako što će otkriti sve potencijalno zaražene osobe i staviti ih u proces aktivnog nadzora, čime se smanjuje širenje virusa na daljnju populaciju”, kazao je Drenjančević.

Komentiraj