BioNTech gradi tvornicu cjepiva u Singapuru

BioNTech je objavio da planira uspostaviti regionalno središte i izgraditi novu tvornicu svojih cjepiva utemeljenih na mRNK tehnologiji, što je posljednji u nizu poteza tvrtke da proširi svoju proizvodnu mrežu.

Tvornica bi trebala postati operativna 2023. i godišnje proizvoditi nekoliko stotina milijuna doza mRNK cjepiva, ovisno o tipu.

BioNTech je objavio da njegove planove podupire singapurska vlada. Uspostavom regionalnog sjedišta u jugoistočnoj Aziji povećala bi se globalna opskrba mRNK cjepivom i moglo bi se brže reagirati na buduće pandemije, kažu iz tvrtke.

“Nekoliko čvorišta u našoj proizvodnoj mreži važan su strateški potez u povećanju naših globalnih kapaciteta”, rekao je osnivač i direktor biotehnološke tvrtke Ugur Sahin.

BioNTech je njemačka tvrtka sa sjedištem u Mainzu, a koncem prošle godine već je osnovala američko sjedište u Cambridgeu.

Vlade diljem svijeta razmatraju mogućnost izgradnje lokalnih tvornica cjepiva kako se ne bi ponovili zastoji u opskrbi cjepivom kakvi su se dogodili početkom ove godine.

BioNTech je u suradnji s američkim farmakološkim gigantom Pfizerom razvio cjepivo protiv covida koje se temelji na mRNK (glasničkoj ribonukleinskoj kiselini), tehnologiji koja koristi genski materijal za izazivanje imunosnog odgovora na virus.

Komentiraj