Mladi dizajneri u Barceloni uče kako koristiti biomaterijale u izradi odjeće

Autor:

Screenshot YouTube

Mladi dizajneri, koji pohađaju nastavu na akademiji Fab Lab u  Barceloni su fascinirani mogućnostima rada s prirodnim materijalima.

Profesorica i osnivačica Anastasia Pistofidou je pokazala mnoge vrste uzoraka biomaterijala. Upoznavanje s mogućnostima prirodnih sirovina u modnoj industriji je počela predstavljanjem odjevnog predmeta, koji je izrađen od vune i dodatak mješavine algi iz mora.

Alge su pomiješane s vunom, jer nemaju svojstva čvrstog materijala. Jedan od načina korištenja algi je proizvodnja materijala, koji ima karakteristike slične koži. Pistofidou ističe da je ponosna na ovo novo postignuće, koža je vrlo topla.

Organski materijali i biopolimeri, tj. prirodni polimeri koje proizvode stanice živih organizama, su osnova za miješanje i spajanje drugih prirodnih sirovina. Profesorica često koristi glinu, razne vrste želatina, gljive, krumpir, biootpad. Kava, neke vrsta gljiva, povrće se koriste za bojanje i pigmentiranje dobivenih materijala. Eksperimentiranje i testiranje novih materijala se odvija u kontroliranim uvjetima.

Zadivljuje završni rad jedne studentice, koja je za izradu suknje morala prirediti vlakno kako bi na tom dijelu mogla uzgojiti sjeme.  Eksperimentirala je s različitim vrstama sjemenja i malom količinom vode. Nakon što je u vlakno postavila sjemenje, služila se klasičnim tkalačkim tehnikama za izradu suknje, koja izgleda vrlo atraktivno, prirodno i neobično.

Svi ovi prikazani materijali su biorazgradivi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.