Biografski film o Ibrahimoviću i laureat festivala u Cannesu najatraktivniji su naslovi Vukovar Film Festivala

Pet dana trajat će Vukovar film festival, tradicionalni festival podunavskih zemalja, ujedno i jedinom takve vrste u svijetu. Festival se ove godine održava od 29. lipnja do 3. srpnja. Svi naslovi koji se prikazuju u službenoj konkurenciji natjecat će se za tradicionalnu nagradu Zlatni šlep.

Šesnaesti filmski festival u Vukovaru otvorit će iznimno hvaljeni ukrajinski film „Vizija leptira“ redatelja Maksima Nakonečnog koji se premijerno prikazao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu gdje je izazvao nezapamćenu pažnju javnosti, a u čijoj je produkciji sudjelovala i domaća producentska tvrtka 4Film na čijem se čelu nalazi iskusna producentica Anita Juka. Publika će film „Vizija leptira“ imati priliku gledati u srijedu, 29. lipnja na svečanom otvorenju festivala na kojem će prisustvovati i članovi filmske ekipe. To je film koji se ujedno nalazi i u službenoj konkurenciji dugometražnog igranog filma gdje mu društvo prave hvaljeni mađarski film „Neprilagođen“, proglašen najboljim filmom u svojoj zemlji za 2021. godinu, također prikazan u službenoj konkurenciji festivala u Karlovym Varyma i u međunarodnoj konkurenciji festivala u Sofiji te češka biografska drama „Zatopek“ redatelja Davida Ondriceka, istinita priča o najslavnijem češkom sportašu 20. stoljeća.

Uz redateljicu Hajni Kis koja je režirala „Neprilagođenog“, još dva filma iz konkurencije dugometražnog filma režirale su žene: jedan je njemački triler „Krivotvoritelj“ redateljice Maggie Peren prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu u sekciji Special Gala, a drugi je hrvatski film „Baci se na pod“ u kojem se Nina Violić pojavljuje u trostrukoj ulozi – kao scenaristica, redateljica i glavna glumica. Riječ je o vrlo intrigantnoj priči u kojoj kroz perspektive supruge, supruga i njihovog šestogodišnjeg djeteta saznajemo njihove vlastite istine o identičnom događaju. „Baci se na pod“ ujedno će svečano i zatvoriti festival u nedjelju, 3. srpnja uz gostovanje ekipe iz filma na čelu s Ninom Violić. Srpski film „Heroji radničke klase“ redatelja Miloša Pušića prikazan na ovogodišnjem Berlinu u sekciji Panorama te izuzetno komercijalna bugarska komedija „Istina o grupi Zhiguli“ redatelja Victora Bojinova koja je osvojila i posebnu nagradu žirija na festivalu igranog filma u Bugarskoj zatvaraju ovogodišnju konkurenciju dugometražnog filma.

Konkurenciju dokumentarnih filmova ove godine predvodi nekoliko sjajnih uradaka, a sveukupno će ih biti prikazano osam. Za početak tu je slovački film „Pročišćavanje“ redateljice Zuzanne Piussi o otkrivanju nevjerojatne korupcijske mreže unutar državne uprave i pravosudnog sustava. Društvo u konkurenciji mu prave rumunjski dokumentarac „Mi protiv nas“ redateljice Andre Tarare koji je nominiran za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Transilvaniji, bugarski „Život od života“ redatelja Stephana Komandareva o borbi bugarskih pacijenata s tamošnjim zdravstvenim sustavom kad su u pitanju transplantacije organa te ukrajinski „Utrka u Bonnevilleu“ redatelja Simona Mozgojeva o dvojici mladića koji su odlučili starim sovjetskim motociklom oboriti brzinski rekord u Bonneville Salt Flatsu u Utahu.

Tročlani žiri koji će ove godine odlučivati o pobjednicima u kategoriji dugometražnog i kratkog igranog filma te dokumentarnog filma čine ugledni hrvatski glumac Marko Cindrić, popularni bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović te renomirani hrvatski novinar, pisac, scenarist i producent Velimir Grgić.

Popratni program filmskog festivala u Vukovaru i ove godine je fascinantan. Na najatraktivnijoj lokaciji festivala – onoj na perivoju dvorca Eltz – već se standardno prikazuju najveći hitovi sa svjetskih festivala ili općenito potencijalni blockbusteri koji tek trebaju doživjeti svoje kino prikazivanje u Hrvatskoj. Tako će ove godine vukovarska publika prva u regiji imati priliku pogledati nadolazeći kino hit „Ja sam Zlatan“, švedsku biografsku priču o vjerojatno jednom od najslavnijih nogometaša 21. stoljeća – Zlatanu Ibrahimoviću. Vukovarske posjetitelje očekuje i najnoviji film južnokorejskog redatelja Parka Chan-wooka „Dvostruka prijevara“ koji je ove godine osvojio nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Cannesu. Pored ova dva megahita u kategoriji „Festivalski hitovi“ prikazat će se i bolivijska uspješnica „Utama: Zaboravljena zemlja“ redatelja Alejandra Loayze Grisija koja je ove godine osvojila veliku nagradu žirija na filmskom festivalu u Sundanceu, a tu su i dva potencijalna kino hita – „Dan zastave“ redatelja i glavnog glumca Seana Penna, prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Cannesu te „As u rukavu“ velikog scenarista i redatelja Paula Schradera („Taksist“) prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Veneciji.

Svake godine na festival u Vukovaru uvodi se nova kategorija a ove godine to je kategorija „Žene mogu sve“. Riječ je o kategoriji u kojoj će se prikazati četiri filma tzv. ženske tematike, odnosno filmovi u kojima žene vode glavnu riječ. „Nazovi Jane“ najnoviji je film redateljice Phyllis Nagy s Elizabeth Banks i Sigourney Weaver u glavnim ulogama, a koji je prikazan u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu. „Kako pobijediti muškarce“ romantična je drama redateljice i scenaristice Susan DeRose u kojoj su glavne uloge ostvarili Kelsey Grammer, Anna Friel i Sean Astin. „Magija ljubavi“ švedska je romantična komedija u kojoj glavna junakinja okreće novu životnu (i kuharsku) stranicu, a „Aline – glas ljubavi“ kanadska je biografska komedija o životu pjevačice Aline Dieu temeljena na životu slavne pjevačice Celine Dion. Već tradicionalno u popratnom programu festivala očekuju nas i kategorije „Europo, otvori se“, „Francuski fokus“ i „Europskih velikih pet“ u sklopu kojih, između ostalih, prikazat će se najnoviji filmovi respektabilnih redatelja Nannija Morettija, Nadava Lapida i Louisa Garrela, a u retrospektivi će se gledati najbolja ostvarenja velikih filmaša Wonga Kar Waija i Jima Jarmuscha u kinu Borovo.

 

Komentiraj