facebook.com

BINARNI ZVIJEZDANI SUSTAV Jedna zvijezda ‘jede’ drugu, očekuje se supernova

Satelit Gaia Europske svemirske agencije otkrio je jedinstveni binarni zvijezdani sustav u kojem jedna zvijezda ‘jede’ drugu, piše sciencedaily.com.

 

  • Sustav je nazvan Gaia14aae se nalazi oko 730 svijetlosnih godina od sazviježda Draco, a prvi put je otkriven je u kolovozu 2014., znanstvenici su zaključili kako se radi o binarnom zvijezdanom sistemu prema njegovom sve svijetlijem odsjaju

 

Međunarodni tim istraživača i astronomi amateri zaključili su kako se u ovom kataklizmičnom varijabilnom sustavu zvijezda nalazi jedna gusta mala zvijezda tipa bijeli patuljak koji svojom jakom gravitacijom ‘krade sastav’ druge zvijezde u tom binarnom sustavu. Obije zvijezde vrlo blizu kruže jedna oko druge, totalna pomračina dešava se svakih pedesetak minuta.

“Rijetko se vidi binarni sustav ovako ‘jako spojen’. Zbog te značajke lakše možemo obaviti mjerenja i zaključiti koji bi mogao biti kemijski sastav zvijezdi te pogađati kako s razvijao. Iz ovog primjera možemo puno naučiti”, rekao je doktor Heather Campbell iz astronomskog instituta u Cambridgeu. Znanstvenici su zaključili kako na tim zvijezdama uopće nema tragova vodika, koji je najzastupljeniji kemijski element u svemiru.

 

  • Ovaj primjer bi mogao pomoći u razumijevanju kako binarni sustavi eksplodiraju na kraju svog vijeka i stvore supernovu

 

Proučavajući sustav pomoću William Herschel Telescopa na Kanarskim otocima, Heather Campbell i kolege su zaključili kako sustav Gaia14aae sadrži velike količine helija i kako su obije zvijezde potrošile vodik što ga svrstava u AM Canum Venaticorum (AM Cvn), jedan od tipova Kataklizmičnih varijabilnih sustava zvijezda. Bijeli patuljak u sustavu je veličine Zemlje, dok je druga zvijezda 125 puta veća od Sunca.

Ovaj primjer bi mogao pomoći u razumijevanju kako binarni sustavi eksplodiraju na kraju svog vijeka i stvore supernovu. To bi se moglo dogoditi, a to je znanstvenicima važno u njihovim mjerenjim širenja svemira.

Komentiraj