Saša Zinaja

BILUŠIĆ ‘Bandićeve kumske i obiteljske veze, to smo vidjeli kod Coppole’

‘Usluge su gadna stvar. Pazi koga moliš za uslugu jer ćeš je morati platiti. Gradonačelnik je uvijek tu za nas, spreman pomoći. Stvaranje vojske poslušnika koji će morati vratiti uslugu, ucjenjivanje, kupovanje glasova, usluga za uslugu…’, govori glumica i glazbenica Jasna Bilušić. Ona u novoj Komedijinoj predstavi igra kraljicu Elizabetu I.

Uzagrebačkoj Komediji 4. svibnja premijerno će biti izvedena predstava „Zaljubljeni Shakespeare“. Autorski tim čine gosti iz Češke: redatelj Stanislav Slovak, scenograf Jaroslav Milfajt, kostimografkinja Andrea Kučerova i koreograf Michal Matej, a dirigent je Davor Kelić. U glavnim ulogama mladog Shakespearea i Viole su Filip Juričić i Dajana Čuljak, a kraljicu Elizabetu I. igra Jasna Bilušić, 51-godišnja zagrebačka glumica i dramaturginja. Osim što je poznata po brojnim ulogama koje je ostvarila u trima desetljećima dugoj karijeri, Jasna Bilušić pjeva još od srednjoškolskih dana. Upravo ove godine prošlo je okruglih 30 godina otkad je počela pjevati jazz u B.P. Clubu Boška Petrovića, a pjevanjem se bavi i danas, iako, kako sama kaže, za sve malobrojniju publiku. U razgovoru za NACIONAL predstavila je novi Komedijin naslov te govorila o svojoj karijeri i aktivizmu.

NACIONAL: Predstava ‘’Zaljubljeni Shakespeare’’ vrlo je neobičan izbor ravnatelja Krešimira Batinića. Čini mi se da je samo jednom izvedena na kazališnoj sceni. Kako je doživljavate?

Izbor ovoga naslova pun je pogodak za svaku kazališnu kuću, jer je apoteoza kazališta, glumačkoga poziva, poezije i umjetnika uopće. Samo ime Toma Stopparda kao glavnog autora teksta, a njegov je i scenarij za istoimeni film, garancija je vrhunskog dramskog pisma. On sam cijeloga života bio zaljubljen u teatar i njegovi najbolji komadi bave se upravo kazalištem i ljudima koji mu pripadaju. Ravnatelj Batinić gledao je izvedbu u Brnu i u njoj prepoznao idealan naslov: predstava obiluje sjajnim ulogama, puna je glazbe, plesa i pjesme, emocije, humora i akcije. Idealna upravo za Komediju…

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj