‘Bilo bi idealno da se ponovno vratim živjeti u L.A., ali o tome odlučuje Lenka’

TEATAR ULLYSSES

RADE ŠERBEDŽIJA POSTAO ČLAN AMERIČKE FILMSKE AKADEMIJE

Rade Šerbedžija, proslavljeni filmski i kazališni glumac, redatelj i glazbenik te osnivač Kazališta Ulysses, primio je prošlog tjedna poziv za članstvo u Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i znanosti koja okuplja filmske profesionalce iz cijeloga svijeta. Članovi Akademije, između ostalog, sudjeluju u selekciji filmova i odlučivanju o dobitnicima prestižne nagrade Oscar, a dolaze iz čak 57 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

“Ovaj poziv smatram, naravno, velikom čašću. To znači sudjelovanje u najrazličitijim aktivnostima Akademije. Između ostaloga i pravo glasanja za nagrade Oscar. Ali članstvo u Akademiji ne znači samo to, nego znači i kontakte s vrhunskim ljudima iz svijeta filmskoga biznisa, ali i mogućnost da se član angažira u razne odbore i aktivnosti Akademije”, kazao je za Nacional Rade Šerbedžija koji trenutačno boravi na Brijunima, na kojima je počela još jedna sezona, 17. po redu, Kazališta Ulysses. Ovogodišnju sezonu otvorit će 15. srpnja koncertom na kojem će mu se pridružiti dvojica gitarističkih virtuoza – Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, uz goste Damira Urbana i violinisticu Yvette Corneliu, a publika će ga u srpnju i kolovozu moći vidjeti u ulozi Kreonta u predstavi “Antigona – 2000 godina kasnije” te u naslovnoj ulozi najdugovječnije predstave Ulyssesa “Kralj Lear”.

Kako Šerbedžija kaže za Nacional, njegove uloge koje su ‘’presudile’’ za ovu čast bile su u filmovima “Prije kiše”, “Svetac”, “Zdrpi i briši” i “Uspomene jednog bjegunca”, za koju je dobio Grand Prix u Rimu. Šerbedžija je u proteklih pola stoljeća svoje filmske karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i mnogi poznati hollywoodski hitovi poput “Oči širom zatvorene” Stanleyja Kubricka, “Nemoguća misija 2” Johna Wooa, spomenuti “Zdrpi i briši” Guya Ritchieja, “Svemirski kauboji” Clinta Eastwooda… Njegov redateljski filmski prvijenac “Oslobođenje Skoplja”, u kojemu igra i glavnu ulogu, prikazan je na više od deset prestižnih festivala u Europi i SAD-u, a prošle godine izabran je kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Poziv u članstvo u Akademiju, govori Šerbedžija, sigurno dodaje još neko svjetlo oko njegova statusa u Americi.

“I naravno, bilo bi idealno da se ponovno vratim živjeti u Los Angelesu, ali ključevi takve odluke stoje u Lenkinim rukama. Krleža mi je još davnih dana rekao: ‘Mladiću moj, nagrade su dobrodošle i važne u karijeri svakoga umjetnika, ali pokušaj ih zaboraviti što prije”’, rekao je za Nacional Šerbedžija koji se nedavno vratio iz Amerike, gdje je u ožujku i travnju snimao film “Proud Mary”, u kojemu mu je partner bio Danny Glover, a čija se premijera očekuje sljedeće godine. Gostovao je i u popularnoj seriji “Crna lista” i imao premijeru filma “The Promise” redatelja Terryja Georgea, u kojemu igra uz Christiana Balea i Oscara Isaaca.

Komentiraj