Billy Wilder je od nacista pobjegao u Ameriku i postao ‘majstor inteligentne komedije’

Austrijsko-američki scenarist, redatelj i producent židovskog porijekla Billy Wilder rođen je kao Samuel Wilder u mjestu Sucha, Austro  – Ugarska, u današnjoj Poljskoj, ali je u djetinjstvu s obitelji često mijenjao mjesto boravka. Neki smatraju da se njegov crnohumorni pogled na svijet formirao zbog toga što je zbog čestih seoba stalno bio meta ispitivanja u očima vršnjaka – kao Židov i kao došljak, stranac.

Studirao je pravo, no ubrzo počinje raditi kao novinar u Beču i potom Berlinu. Godine 1929. piše svoj prvi scenarij i nastavlja pisati scenarije za njemačke filmove sve do Hitlerova dolaska na vlast. Pred naletom nacizma pobjegao je u Ameriku i tamo napravio veliku filmsku karijeru. Majka, baka i očuh su mu stradali u Auschwitzu, ali o tome nije volio govoriti. Ipak, kada mu je tijekom snimanja jednog filma neki glumac izrazio simpatije za nacistički lik kojeg tumači, do tada hladnokrvni Wilder je zaurlao: “Ta kopilad su mi ubila majku!”

Iako nije govorio engleski kada je stigao u Ameriku, brzo je učio i već od 1934. sarađuje na scenarijima američkih filmova. Zvali su ga majstorom inteligentnih komedija što potvrđuju njegovi filmovi Neki to vole vruće, Slatka Irma, Apartman.

Billy Wilder je umro 27. ožujka 2002. godine.

Komentiraj