EPA/TRACIE VAN AUKEN

Bill Cosby danas ponovo u sudnici

Kada slavni američki komičar Bill Cosby danas stigne na početak ponovljenog suđenja za seksualno zlostavljanje suočit će se s istim sucem i istim tužiteljem u istoj pensilvanijskoj sudnici u kojoj se prošloga lipnja porota nije uspjela usuglasiti o pravorijeku.

Ali jedno će biti bitno drugačije. Ovaj će put u pozadini suđenja biti pokret #MeToo, koji je od prošle jeseni potaknuo val priznanja žrtava seksualnih predatora u filmskoj industriji, politici i biznisu. Pokret je izazvao i nacionalnu raspravu o tome kako se američko društvo prema ljudima koji iskorače i javno priznaju da su bile žrtve zlostavljača.

Više od 60 žena optužilo je Cosbyja za seksualna napastovanja koja su trajala desetljećima. Glumac (80) negira optužbe i tvrdi da je bilo kakav seksualni odnos bio s pristankom.

Slavnog televizijskog glumca za zlostavljanje je prijavila Andrea Constand, bivša administratorica na sveučilištu Temple, Cosbyjev ‘alma mater’, i to je jedini proces koji se protiv njega vodi jer je većina optužbi žena pala u zastaru.

Sudac je dopustio da na drugom suđenju svjedoči pet žena koja Cosbyja optužuju da ih je drogirao i silovao. Njihova svjedočenja trebala osnažiti argument tužiteljstva da je glumac, najpoznatiji po ulozi dobrodušne glavne obitelji u “Cosby Showu”, bio serijski seksualni predator kojem su ranjive žene bile “lovina”.

Cosby je u međuvremenu pojačao svoju obranu i pridružio joj Toma Mesereaua, odvjetnika koji je uspješno obranio Michaela Jacksona na suđenju za pedofiliju 2005. godine.

Obrana će Andreu Constand pokušati prikazati kao lažljivicu koja jedino želi dio Cosbyjeva imutka.

Suđenje se mora ponoviti jer na prošlom članovi porote nisu uspjeli usuglasiti odluku.

Komentiraj