BILJKE RASTU KAO LUDE Treba li vrt zalijevati ujutro ili navečer? Stručnjakinja otkrila tajne uspješnog vrta

Autor:

Foto: Unsplash

Zalijevanje vrta na prvi pogled djeluje kao jednostavan zadatak, no vrijeme kada to radite može imati značajan utjecaj na zdravlje vaših biljaka. Postoje različita mišljenja među vrtlarima o tome je li povrće bolje zalijevati ujutro ili navečer, no ako pitate stručnjake točan odgovor je samo jedan.

Stručnjaci se slažu da je jutro najbolje vrijeme za zalijevanje vrta. Zalijevanje rano ujutro, prije nego sunce postane previše jako, omogućava vodi da prodre duboko u tlo i dođe do korijena biljaka. S druge strane zalijevanje vrta kasno popodne ili navečer također ima svojih prednosti, ali i određenih nedostataka koje treba uzeti u obzir.

“Nema tu rasprave i ne radi se o tome da svaki vrtlar ima svoj način. Svakako je bolje vrt zalijevati ujutro nego navečer“, objašnjava za N1 Slovenija Miša Pušenjak, stručnjakinja za povrtlarstvo i poljoprivredu s Poljoprivredno-šumarskog instituta u Mariboru. “Ujutro se tlo hladi, hladi se i voda (ako se drži u posudama), što znači manji šok za tlo i za biljke.”

“Učinkovitije je jutarnje navodnjavanje jer biljka od jutra do podneva upija hranjive tvari iz tla (moramo voditi računa o suncu, a ne o vremenu pomicanja sata), a poslijepodne ih sintetizira“, dodaje.

“Biljke nikako ne smijemo zalijevati danju, čak i ako uvenu. Ako ih u to vrijeme namačete ili zalijevate hladnom vodom, može biti kobno, a i opeći ćete lišće ako ga prskate hladnom vodom po vrućem danu“, kaže Pušenjak, dodajući i da su vlažne biljke osjetljivije na bolesti i štetočine.

Miša Pušenjak ističe da je navodnjavanje kap na kap puno bolje za biljke nego zalijevanje kantom za zalijevanje.

Iako jutro ostaje zlatno vrijeme za zalijevanje vrta, prilagodljivost i pažljivo praćenje stanja vaših biljaka ključni su za uspješan vrt. Razmislite o specifičnim potrebama vaših biljaka i lokalnim klimatskim uvjetima te prilagodite svoje navike zalijevanja kako bi vaš vrt ostao zelen i bujan cijele sezone.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.