BILJKAMA PROTIV VRUĆINE Ove zelene ljepotice rashladit će prostor

Autor:

Pixabay

Ekološki najprihvatljiviji i najekonomičniji način da svoj dom rashladite tijekom ljetnih vrućina jesu biljke. Osim što pročišćuju zrak, uljepšavaju i obogaćuju prostor, neke od njih imaju moć sniziti temperaturu zraka.

Prema NASA-inoj studiji, biljke mogu promijeniti temperaturu Zemljine atmosfere kroz proces fotosinteze. Šumske krošnje proizvode velike količine vodene pare, uzrokujući više oborina i snižavanje temperatura, blokiranjem sunčeve svjetlosti. Isto tako djeluju i određene sobne biljke.

Transpiracija (isparavanje vodene pare iz biljaka) se događa kada se atmosfera zagrije – biljke ispuštaju višak vode u zrak iz lišća, a tim isparavanje hlade sebe i okolinu.

Najbolje biljke rashlađivači su ovih nekoliko.

Fikus benjamin

Izaberite biljku visokog debla, grmoliku na vrhu, koje bi moglo poslužiti kao mala šumska krošnja za druge biljke ispod ili oko nje.

Pozicionirajte ju na umjereno osvijetljeno mjesto kako bi mogla upijati sunce te ju redovito zalijevajte, osobito u ljetnim mjesecima.

 

Ficus elastica (fikus gumijevac)

Što biljka ima više lišća i što su listovi veći, to će više vlage otpustiti natrag u zrak. Ova biljka uzima vodu kroz svoje korijenje, a zatim ispušta vlagu kroz pore koje se nalaze na donjoj strani listova.

Održavajte zemlju vlažnom, a biljku pozicionirajte na svijetlo mjesto, ali ne na direktno sunce. Fikus gumijevac osjetljiv je na nagle promjene temperature.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kebun Abah 94 (@kebunabah94)

Svekrvin jezik

Baš kao i aloe vera, listovi svekrvinog jezika sadrže puno vode koja isparava u zrak. Ispušta i kisik, snižavajući temperaturu tijekom sparnih ljetnih noći. Ovaj sukulent također je poznat po uklanjanju toksina iz zraka. Svekrvin jezik voli sunce pa joj je idealna pozicija na prozoru.

 

Palme

Palmino lišće upija CO2 i oslobađa kisik. Što je lišće veće to može više kisika proizvesti. Grupiranjem palmi u vašem domu, stvarate neku vrstu male unutarnje prašume, koja će prostoru pružiti tropski ugođaj tijekom cijele godine. Jednom tjedno lišće špricajte vodom.

 

Aglaonema

Ovo je još jedna biljka poznata po svojoj sposobnosti pročišćavanja toksina u zraku, a ima i visoku stopu isparavanja vode koja će pomoći ovlaživanju zraka oko nje.

Popularna je i zbog svog atraktivnog izgleda, no glavna joj je prednost njezina izdržljivost. Preživjet će nemar i nespretnost ljudi pod čijim je krovom. Sve što joj treba je malo vode i malo svjetla.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nozomi (@no_zo_mi_plant)

Grupirajući biljke zajedno, one stvaraju vlastiti mali atmosferski ekosustav, povećavajući vlažnost zraka u okolini i čineći okolinu ugodnijom i hladnijom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.