BILJEŽI LOKACIJE – Skrivena opcija u iPhoneu prati svaki vaš korak

apple

Većina nas vrlo vjerojatno ima aktivirano bilježenje čestih lokacija, a možda ste Appleu i dali da koristi te podatke. No, isto tako jednostavno to možete isključiti

Uz afere s prisluškivanjem danas nas i ne čudi da naši uređaji mogu znati gdje se nalazimo, no vjerojatno mali broj ljudi zna za opciju u Appleovim telefonima koja bilježi i snima svaku lokaciju na koju ste došli i s koje ste otišli.

Vaš telefon automatski pretpostavlja gdje vam je dom i gdje radite, ovisno o količini vremena koje provodite na tim lokacijama.

Iz Applea uvjeravaju da se ti podaci spremaju samo na našim uređajima, osim ako nismo uključili opciju da želimo poboljšati njihove karte. U tom slučaju oni anonimno spremaju privatne podatke. No, ti se podaci mogu predati sudu uz sudski poziv u kaznenim i građanskim parnicama, poput primjerice razvoda braka, piše CBS.

Borci za zaštitu privatnost upozoravaju da ovakvo prikupljanje podataka ima potencijal za zloporabe, a kao glavni prbolem navode činjenicu da su ti podaci skriveni u telefonu. Upozorava se da bi ovakve podatke mogli koristiti nasilni partneri, policajci u istragam, ali recimo i vaš šef ako se radi o službenom telefonu.

Srećom postoji lijek i za ovo, a te česte lokacije možete isključiti ako: 

  • Kliknete na Postavke (Settings)
  • Odaberete Privatnost (Privacy)
  • Odaberete Lokacijske usluge (Location Services)
  • Spustite se na dno do Usluga sustava (System services)
  • Kliknite na Česte lokacije (Frequent Locations) kako bi vidjeli popis svih zabilježenih lokacija. Ovdje ga možete isključiti, a na dnu je opcija i da obrišete povijest vaših lokacija.

Pročitajte više o temi na stranici UpTech.

Komentiraj