Biljana Borzan o obnovi: “Premijer se u luzerskoj poziciji išao prikazati frajerom”

Potpredsjednica SDP-a i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan u srijedu je na N1 govorila o izboru novog predsjednika Vrhovnog suda, obnovi nakon potresa i stanju u SDP-u.

Kandidat predsjednika Zorana Milanovića za predsjednika Vrhovnog suda je Radovan Dobronić. Biljana Borzan kaže da pojedini kolege Dobrobića smatraju ‘čudakom’. Smatra da ljudi koji donose hrabre i neuobičajene poteze u korist građana, a protiv velikih igrača, često znaju biti proglašeni čudacima kako bi ih se diskreditiralo. Istaknula je da ne vjeruje da bi predsjednik Milanoćvić predložio osobu koja nije stručna.

Šef Fonda za obnova Damir Vanđelić prije nekoliko je dana otkrio da je od 650 milijuna kuna, na obnovu od potresa dosad potrošeno samo 40 milijuna te da, nastavi li se ovim tempom, novac nećemo uspjeti potrošiti.

“Premijer se u luzerskoj poziciji išao prikazati frajerom koji može dići slušalicu, nazvati predsjednicu EK-a i riješiti stvar”, rekla je Borzan i dodala da se radi o tome da smo se dosad pokazali nedovoljno sposobnima da ono što nam je dodijelila EU, a na čemu se temelji i ocjena EU-a o našem gospodaskom rastu, nećemo moći iskoristiti.

“Ako je to zaista tako, možda će biti presedan da je neka država tražila produženje rokova za korištenje sredstava iz fonda solidarnosti koji se koristi u hitnim situacijama. I naravno da je za očekivati da ih neka država iskoristi brzo”, istaknula je europarlamentarka.

Manje od mjesec dana od poplave u Gunji trebalo je da Sabor donese zakon, a u roku od dvije godine sve se obnovilo, a novac nije bio iz EU fondova. Sad imamo situaciju da se zakon donio nekih šest mjeseci od potresa, a skoro godinu dana nakon potresa stvari se nisu maknule s mrtve točke”, rekla je.

O unutarstranačkim pitanjima, kaže, ne želi raspvljati već se želi baviti onime zbog čega su je građani birali u Europski parlament. Poručila je kako je građanima potpuno nebitno koliko je zastupnika u Klubu SDP-a, bitno je da rade za interes građana.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner