BILIĆ "Biciklistička traka na 'Zelenom valu' nije "staza smrti""

Pixabay

Iz Grada Zagreba u petak su opovrgnuli tvrdnju predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa koji je biciklističku traku na ‘Zelenom valu’ nazvao “biciklističkom stazom  smrti” te su istaknuli da u proteklih 10 godina otkad je traka na ‘zelenom valu’ ondje nije poginuo ili teže stradao nijedan bicklist.
“Biciklistička traka nalazi se na ‘Zelenom valu’ posljednjih deset godina. Iako se broj biciklista unazad deset godina u Zagrebu višestruko povećao, nije zabilježen ni jedan smrtno ili teže stradali biciklist na toj traci. Stoga je nerazumljivo na temelju čega je Gordan Maras izjavio da je to ‘biciklistička staza smrti'”, odgovorio je počelnik Gradskog ureda prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić na upit Hine imaju li u planu osigurati tu traku kako bi bila sigurnija za bicikliste na što je upozorio predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras na konferenciji za novinare.
Bilić je dodao da su na pet raskrižja, na kojima motorna vozila ‘sijeku’ tu biciklističku traku, preventivno postavili denivelatore koji onemogućuju motornim vozilima nepropisno presijecanje trake i povećavaju sigurnost vozača bicikala. Također, cijela traka obojana je crvenom bojom te je i na taj način vidljivija svim sudionicima u prometu, rekao je.
U Hrvatskoj je tijekom 2018 poginulo 22 biciklista od kojih su tri poginula na području Policijske uprave zagrebačke, a na području Grada Zagreba niti jedan biciklist, istaknuo je Bilić.
Pročelnik Bilić također je napomenuo da postoji razlika između biciklističke staze i trake što je definirano Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.
“Biciklistička traka” je dio kolnika namijenjen za promet bicikala koji se prostire uzduž kolnika i koji je obilježen uzdužnom crtom na kolniku i propisanim prometnim znakom, a “biciklistička staza” je izgrađena prometna površina namijenjena za promet bicikala koja je odvojena od kolnika i obilježena propisanim prometnim znakom, kaže Bilić.
Pročelnik ističe kako izgradnjom kvalitetne biciklističke infrastrukture i prometnom edukacijom u Gradu Zagrebu žele doprinositi povećanju sigurnosti biciklista u prometu.
Zagrebački SDP-ovci u petak ujutro su akcijom “Svaki tjedan ogranak jedan” na temu “Dovedimo biciklističke Staze Do Perfekcije!” upozorili na nedovoljnu kvalitetu i kronični nedostatak biciklističkih staza u Zagrebu, a njihov predsjednik Gordan Maras pozvao je gradonačelnika Milana Bandića “da se uhvati posla i riješi taj problem”.
Biciklistička povorka zagrebačkih SDP-ovca na čelu s Marasom krenula je s Trga žrtava fašizma biciklističkom trakom na ‘Zelenom valu’ koja nije fizički odvojena od automobilskog prometa, pa do Akademije dramskih umjetnosti na Trgu Republike Hrvatske gdje su održali konferenciju za novinare. Dolaskom na cilj, Maras je rekao da su upravo prošli “biciklističkom stazom smrti” i jednim od najriskantnijih poteza u zagrebačkom prometu jer, kako je rekao, staza nije adekvatno osigurana i postoji velik rizik da netko strada kada automobili skreću. Tom stazom, tvrdi, dnevno prođe više tisuća biciklista i samo pukom srećom nema više stradalih, s obzirom da su primjerice skretanja na lijevo totalno neosigurana, nepregledna, ugrožavaju život Zagrepčana.

Komentiraj