Bilandžić: “Sve upućuje na terorizam pojedinačnog cilja, kojeg će još biti u Hrvatskoj”

nositelj kolegija Sociologija nacionalne i međunarodne sigurnosti na Filozofskom fakultetu Mirko Bilandžić komentira situaciju nakon jučerašnje pucnjave na Markovom trgu i naglasio kako po njegovom mišljenju sve upućuje na teroristički čin.

“Ne može se još sada govoriti o terorizmu, imamo mladića koji je imao oružje, s planom iz Kutine došao je u Zagreb, identificirao metu i izveo oružani nasilni udar, a on ima implikacije šire od mete, dakle  ima dimenziju širenja psihoze straha i moralne panike i u tom kontekstu možemo govoriti o teoretičkom aktu. No, kada sve utvrdimo onda ćemo moći govoriti je li riječ o terorizmu. No, meni sve ovo upućuje da se radi o samom terorizmu zvanom single issue, a to je terorizam pojedinačnog cilja koji izvršava pojedinac, bez organizacija”, rekao je Bilandžić.

Prisutna radikalizacija, koja nije detektirana

“Ovdje postoji niz indikatora koji govorili o radikalizaciji, ali ona nije detektirana jer on nije pripadao u rizičnu skupinu. No on zaista da je došao do najčuvanijeg objekta, koji se sad pokazao da to o nije, te se nakon toga 20 minuta šetao po Zagrebu s oružjem. Možete zamisliti samo zamisliti da se radilo kao u u Americi o masovnim ubojstvima, kada j riječ o pojedincima koji mentalno nestabilni pa počnu pucati po građanima, moglo je doći do masovni ubojstva, kakva bi to tek tragedija bila”, rekao je.

Odgovornost cijelog društva

“No, ovo sve ukazuje da imamo kontinuitet krize koja generira ovakve pojedince i to je propust cijelog društva, to su pojedinci koji su nezadovoljni na stvarne ili percipirane nepravde te njih odlučuju rješavati oružanim putem.

U jednu ruku smo svi odgovorni, a što se tiče sigurnosnih procedura za ovo je odgovoran Sektor nacionalne sigurnosti. Oni imaju primarnu odgovornost.

No, ovo je stvarno stanje hrvatskog društva u kojem očigledno pojedinci ili skupine koje su suočene sa socijalnom frustracijom očigledno rade sukobe u nemoći, i u očaju su spremni rješavati to na ovaj način. Nažalost to je nešto što Hrvatsku čeka u budućnosti.

A to se može liječiti mehanizmima deradikalizacije, eliminacije svih frustracija koje postoje u društvu, eliminacijom korupcije. Ali, to je proces koji traje. ”

 

 

Komentiraj