Američki izabrani predsjednik Donald Trump razmišlja o ukidanju američke politike ‘Jedinstvene Kine’, što je izazvalo bijes u kineskim medijima, prenosi BBC. Ta je politika 1979. godine dovela do prekida diplomatskih odnosa s Tajvanom, a desetljećima je bila ključna u američko-kineskim odnosima.

Trump kaže da ne vidi razlog da se ta politika nastavi, bez nekih ustupaka Pekinga. Kineski mediji ‘poludjeli’ su zbog ove najave, a u Global Timesu objavljen je članak pod naslovom ‘Gospodine Trump, pozorno slušajte: politika ‘Jedinstvene Kine’ nije na prodaju’. Trumpov potez nazvali su djetinjastim i ishitrenim, te dodali da se Trump mora naučiti što je to diplomacija.

Trump je u intervjuu za Fox News u nedjelju rekao kako SAD ne mora s Kinom biti vezan politiom ‘Jedinstvene Kine’ bez sporazuma o drugim stvarima, uključujući trgovinu. Dodao je kako Kina s njima ne surađuje ni na ostalim problemima – valuti, Sjevernoj Koreji i tenzijama u Južnokineskom moru.

“Ne želim da mi Kina propisuje što moram raditi”, rekao je Trump o nedavnom telefonskom razgovoru s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen. “Bio je to vrlo ugodan razgovor. Kratak. Zašto bi mi neka druga nacija naređivala da se na poziv ne smijem javiti?”, rekao je Trump.

Komentiraj