Bijeli glumci više neće posuđivati glasove animiranim likovima drugačije boje kože

Producenti poznate animirane serije „Simpsonovi“ objavili su kako više neće koristiti usluge bijelih glumaca koji su posuđivali glasove likovima drugačije boje kože. Prvi glumac koji je zbog toga napustio seriju „Simpsonovi“ bio je Hank Azaria. Problemi za njega počeli su još prije tri godine kada je snimljen dokumentarac u kojem se problematiziralo korištenje bijelih glumaca, naročito u slučaju Apua Nahasapeemapetilona, Amerikanca indijskih korijena iz serije „Simpsonovi“, kojem je Azaria posudio glas. Azaria je zbog toga napustio seriju početkom ove godine.

Na tu odluku producenata reagirao je Harry Shearer, glumac koji u seriji „Simpsonovi“ posuđuje glas gospodinu Burnsu i Nedu Flandersu, a nekada je posuđivao glas dr. Hibbertu. On je za portal Times Radio rekao „Imam jednostavno mišljenje o glumi. Posao glumca je da glumi nekoga tko nije on. To je opis posla“, rekao je Shearer dodajući kako nije imao ništa zajedničkog s nekim od likova kojima je posudio glas, kao što je gospodin Burns, ali to ne znači da tu ulogu nije mogao dobro odigrati.

Slično se događa i u drugim animiranim serijama pa je tako glumica Jenny Slate objavila kako više neće posuđivati glas Missy, djevojčici miješane rase u Netflixovoj animiranoj seriji „Big Mouth“, a isto je to napravila i glumica Kristen Bell koja posuđuje glas djevojčici miješane rase u animiranoj seriji „Central Park“ na Apple+ streaming servisu. Jednako tako, glumac Mike Henry više neće posuđivati glas tamnoputom liku Clevelandu u animiranoj seriji „Family Guy“ uz objašnjenje „volim taj lik ali tamnoputa osoba treba glumiti tamnoputog lika. Stoga napuštam ovu ulogu“.

Komentiraj