epa

BIJELA KUĆA VS. NFL Nova Trumpova salva tweetova protiv NFL i igrača

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak ujutro novi niz tweetova protiv profesionalne lige američkog nogometa (NFL) i njezinih igrača koji su u znak prosvjeda zbog nasilja nad crncima kleknuli ovog vikenda tijekom intoniranja državne himne.

Njegovi tweetovi su objavljeni nekoliko sati nakon što je cijela ekipa Dallas Cowboysa, s trenerima i vlasnikom, kleknula prije himne, kako bi iskazali jedinstveno neslaganje s nasiljem nad Afroamerikancima.

“Zvižduci tijekom utakmice NFL jučer navečer kada je cijela ekipa Dallasa kreknula, bili su glasniji nego ikada. Veličanstveni bijes”, napisao je Trump na svojoj najdražoj društvenoj mreži.

Od prošlog vikenda je američki predsjednik u ratu protiv NFL-a i igrača koji kleknu tijekom sviranja američke himne, čime iskazuju prosvjed protiv nasilja nad Afroamerikancima.

Američki predsjednik u toj gesti vidi nepoštivanje američke zastave.

“Praćenje NFL-a je u velikom padu, osim uoči utakmica, kada ljudi gledaju hoće li biti iskazano nepoštivanje prema našoj zemlji”, napisao je.

Tijekom 16 susreta američkog nogometa ovog vikenda više od 150 igrača je kleknulo, držali su se za ruke ili su ostajali u garderobama tijekom sviranja himne. To je postao znak nepovjerenja prema američkom predsjedniku koji je “kučkinim sinovima” nazvao igrače koji su tako postupili.

Brojni vlasnici NFL klubova izrazili su solidarnost s igračima, a podržala ih je i tvrtka Nike, sponzor lige.

“Nike” podržava sportaše i njihovo pravo na slobodu izražavanja o temama koje su važne za naše društvo”, napisala je tvrtka u priopćenju.

Komentiraj