Pixabay

BIJELA KUĆA U zračnom napadu na sjeveru Iraka ubijen zamjenik vođe Islamske države

Zamjenik vođe Islamske države Fadhil Ahmad al-Hayali ubijen je u američkom zračnom napadu na sjeveru Iraka, objavila je Bijela kuća. Hayalija, poznatog i kao Hajji Mutazz, američki su dužnosnici opisali kao dozapovjednika islamističke skupine.

Navode kako je ubijen u napadu na njegov automobil u Mosulu ranije ovog tjedna. Brojni vođe Islamske države ubijeni su u zračnim napadima posljednjih mjeseci, uključujući i višeg vođu koji je ubijen pomoću drona prošlog mjeseca u Siriji.

 

  • Hayali je bio koordinator za kretanje velike količine otužja, eksploziva, vozila i ljudi između Iraka i Sirije, navodi se u priopćenju američkog Nacionalnog vijeća sigurnosti. Hiyali je u Iraku bio ‘instrument u planiranju poslovanja u posljednje dvije godine, uključujući ofenzivu Islamske države u Mosulu u lipnju 2014. godine’.

 

Opisan je kao viši zamjenik Abu Bakr al-Bagdadija, koji je prema američkim izvješćima teško ranjen u još jednom koalicijskom zračnom napadu u ožujku ove godine. “Hayalijeva smrt negativo će utjecati na operacije Islamske države jer se njegov utjecaj protezao od financija, preko medija, operacija do logistike”, dodaje se.

U istom je napadu ubijen još jedan koordinator medija grupe, poznat kao Abu Abdullah.

Komentiraj