Bijela kuća je u srijedu osudila “skandaloznu” odluku koju je u utorak odredio jedan američki sudac kojom se privremeno blokira ukidanje programa prema kojem se mladim ilegalnim imigrantima omogućivao rad i studij u Sjedinjenim Državama.
Sudac William Alsup iz San Francisca, kojega je imenovao bivši demokratski predsjednik Bill Clinton, je naložio vladi da u potpunosti provede program diljem Sjedinjenih Država do donošenja konačne presude ili nove odluke.
“Smatramo ovu odluku skandaloznom”, rekla je Sarah Sanders glasnogovornica Donalda Trumpa i rekla da je odluka donesena istog kada je održan sastanak u Bijeloj kući u nazočnosti zastupnika dviju strana o budućnosti mladih primatelja tog programa, poznatog pod nazivom “Dreamers”.
“Pitanje te važnosti treba riješiti uobičajenim zakonodavnim putem”, procijenila je i tvrdila da je američki predsjednik želio postići trajno rješenje o tom predmetu kako bi ispravio odluke koje nisu u skladu s ustavom koje je donio njegov prethodnik Barack Obama.

Trump je u srijedu nakon odluke sudca napao američki pravosudni sustav kao “razoren i nepošten”. Trump je na Twitteru napisao “da to dobro pokazuje kako je razoren i nepošten naš sudski sustav kada suprotstavljena strana u slučaju (poput DACA) uvijek ide 9-tom prizivnom sudu i skoro uvijek dobiva prije nego presudu ponište viši sudovi”.

Alsupov sud je okružni sud za sjeverni okrug Kalifornije, a prizivima za odluke toga suda obično se bavi 9-ti prizivni sud koji isto tako razmatra prizive na presude okružnih sudova na američkom Zapadu, Havajima  i Guamu.

U svojoj odluci od 49 stranica, sudac je procijenio da je stajalište ministarstva pravosuda da se radi o nezakonitom programu na temelju “pogrešne pravne osnove”.

Korisnici tog programa Daca (Deferred Action for Childhood Arrival) mogu ponovo predati molbe i vlada mora javno objaviti da se program ponovo primjenjuje.

U rujnu je američki predsjednik ukinuo ovaj program, nastao 2012., koji je omogućio 690.000 mladih ljudi koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države kao djeca da rade i legalno studiraju dok ih štiti od deportacije, ali je odgodio provedbu svoje odluke do ožujka kako bi Kongresu dao vremena za pronalaženje “trajnog rješenja”.

Komentiraj