Bijela kuća službeno obavijestila Kongres o napadu dronom u Iraku

Bijela kuća u subotu je službeno obavijestila Kongres o američkom napadu dronom na iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija u Iraku koji je naredio predsjednik Donald Trump, otkrila su dva zaposlenika tog tijela.

Mnogi demokrati u Kongresu kritizirali su američkog predsjednika jer nije zatražio odobrenje niti obavijestio Kongres o napadu. Ubojstvo Sulejmanija potaknulo je iznimnu eskalaciju napetosti između Irana, SAD-a i njegovih saveznika.

Obavijest je poslana pod zakonom iz 1973., nazvanog War Powers Act, koji od vlade zahtijeva da obavijesti Kongres unutar 48 sati od provedbe vojne akcije.

Trumpova vlada treba objasniti okolnosti, ovlasti pod kojima je napad izveden te očekivan raspon i trajanje vojne operacije.

Verzija poslana Kongresu je povjerljiva te se ne zna hoće li Bijela kuća objaviti i javnu verziju, rekao je jedan od zaposlenika tog tijela, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Demokratska predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi smatra kako je napad izveden bez ikakvog dopuštenja ili savjetovanja s Kongresom.

Demokratski senator Tim Kaine u petak je predložio mjeru kojom bi se za daljnje američko djelovanje protiv Irana trebala održati rasprava i glasovanje u Kongresu.

Komentiraj