Bijela kuća: “Sjedinjene države čuvaju zalihu doza cjepiva AstraZenece”

Sjedinjene države čuvaju zalihu doza cjepiva AstraZenece kako bi se cjepivo moglo brzo podijeliti Amerikancima čim dobije odobrenje američkog medicinskog regulatora, rekao je danas visoki dužnosnik Bijele kuće.

AstraZeneca je proizvela doze svog cjepiva u Sjedinjenim Državama koje ga tek trebaju odobriti. Cjepivo razvijeno u suradnji s Oxfordom odobreno je za uporabu u Europskoj uniji i brojnim zemljama.

Američki dužnosnici rekli su EU da ne očekuje pošiljke cjepiva iz SAD-a u skorije vrijeme, objavio je Reuters ovaj tjedan.

Mala zaliha

“Imamo malu zalihu AstraZenece pa ako bude odobreno, možemo podijeliti tu zalihu Amerikancima”, rekao je Jeffrey Zients, koordinator Bijele kuće za borbu protiv covida-19, medijima u petak.

The New York Times objavio je ovaj tjedan da su u SAD-u već proizvedeni deseci milijuna doza cjepiva AstraZenece i da se nalaze u proizvodnim pogonima.

AstraZeneca je u veljači objavila da očekuje da će cjepivo dobiti odobrenje SAD-a za hitnu uporabu početkom travnja i da će odmah moći dostaviti 30 milijuna doza diljem SAD-a.

Smanjenje pošiljke za EU

Stav SAD-a mogao bi ugroziti napore AstraZenece da se približi ispunjavanju ugovorne obveze s Unijom i dostavi joj 180 milijuna doza u drugom kvartalu.

AstraZeneca je rekla EU ranije ove godine da će smanjiti svoju pošiljku u drugom kvartalu na manje od 90 milijuna doza, rekli su europski izvori Reutersu, nakon što je već smanjila pošiljke u prva tri mjeseca 2021. godine.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da će administracija prvo Amerikancima podijeliti cjepiva protiv koronavirusa, ali će sav višak podijeliti sa svijetom.

SAD je jedan od predvodnika cijepljenja u svijetu. Distribuirano je više od 130 milijuna doza, a iskorišteno je gotovo 100 milijuna doza, pokazuju savezni podaci od četvrtka.

Dužnosnici Bijele kuće rekli su u petak da je 65 posto Amerikanaca iznad 65 godina primilo cjepivo.

Komentiraj