Bijela kuća: Rusija bi se na Olimpijskim Igrama trebala natjecati pod neutralnom zastavom

Amerika je podržala napore Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se ruskim i bjeloruskim sportašima omogući nastup na Olimpijskim Igrama u Parizu pod neutralnom zastavom, priopćila je Bijela kuća.

“SAD je od samog početka podržavao da se nacionalna sportska tijela Rusije i Bjelorusije isključe iz međunarodnih sportskih saveza”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

“U slučajevima kada sportske organizacije i organizatori događaja, kao što je Međunarodni olimpijski odbor, sportašima iz Rusije i Bjelorusije odluče dopustiti da sudjeluju u sportskim događajima, trebalo bi biti potpuno jasno da ne predstavljaju Rusiju ili Bjelorusiju”, dodala je.

Iz Bijele kuće istaknuli su da se i dalje protive bilo kakvom isticanju državnih simbola, zastava i grbova.

Američki odgovor dolazi nešto manje od tjedan dana nakon što je MOO odlučio da će, unatoč ruskoj agresiji na Ukrajinu, proučiti mogućnosti sudjelovanja ruskih i bjeloruskih sportaša na službenim natjecanjima, među kojima su Olimpijske Igre 2024. godine u Parizu.

Stav SAD-a samo pridonosi raspravi oko nadolazećih Igara. Ukrajina je pozvala na potpunu zabranu ruskih sportaša zbog invazije. S druge strane, Rusija se zalaže za ukidanje svih ograničenja i tvrdi da Olimpijske Igre ne treba politizirati.

Komentiraj