Bijela kuća: ‘Opoziv Trumpa samo bi dodatno podijelio zemlju’

Opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa u preostalih 12 dana do kraja njegova mandata samo bi dodatno podijelio zemlju, izjavila je u petak glasnogovornica Bijele kuće Judd Deere.

“Kao što je predsjednik Trump jučer rekao, ovo je vrijeme za ozdravljenje i ujedinjenje nacije. Politički motivirani opoziv predsjednika u 12 preostalih dana njegova mandata samo će poslužiti za daljnju podijelu naše velike zemlje”, kazala je Deere.

Izjava Deere uslijedila je nakon što je čelnica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi ranije je u petak razgovarala s američkom vojskom o tome kako spriječiti Trumpa, “neuravnoteženog predsjednika”, da se koristi nuklearnim šiframa, zaprijetivši da će poduzeti korake u Kongresu ne ode li brzo s vlasti.

“Jutros sam razgovarala telefonom s načelnikom američkog glavnog stožera Markom Milleyjem o tome što se može učiniti kako nestabilan predsjednik ne bi potaknuo vojne sukobe ili pristupio lansirnim šiframa i naredio nuklearni napad”, napisala je predsjednica Zastupničkog doma u pismu kolegama zastupnicima.

“Situacija s ovim neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija”, dodala je, najavivši da će Kongres poduzeti korake ako Trump “brzo i dragovoljno” ne ode iz Bijele kuće, ne navodeći o kakvim je koracima riječ. Potonji treba prepustiti vlast Joeu Bidenu 20. siječnja.

Glasnogovornik generala Marka Milleyja, pukovnik Dave Butler potvrdio je za AFP informaciju o tom razgovoru.

Demokrati u Zastupničkom domu planiraju u ponedjeljak iznijeti optužbe za opoziv republikanskog predsjednika Trumpa, rekla su u petak dva upućena izvora.

Optužbe su sastavili demokratski zastupnici David Cicilline, Ted Lieu i Jamie Raskin, poslije ovotjednog napada na američki Kapitol koji su izveli Trumpovi pristaše.

Kopija dokumenta kruži među članovima Kongresa i optužuje Trumpa za “poticanje nasilja protiv vlade SAD-a” u namjeri da ospori gubitak na predsjedničkim izborima.

Jedna od optužbi odnosi se i na Trumpov sat vremena dugačak telefonski razgovor s državnim tajnikom Georgije, Bradom Raffenspergerom, u kojemu je tražio od njega da “pronađe” dovoljno glasova da se promijene rezultati izbora u saveznoj državi u kojoj je pobijedio Biden.

“Predsjednik Trump ozbiljno je ugrozio sigurnost SAD-a i vladinih institucija, zaprijetio integritetu demokratskog sustava i miješao se u miran prijenos vlasti”, piše u dokumentu.

Demokrati u Kongresu planiraju drugi pokušaj opoziva Trumpa. To će mu onemogućiti novo kandidiranje na izborima

Komentiraj