epa

Bijela kuća opovrgnula da je s Izraelom razgovarala o aneksiji Zapadne obale

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da s Washingtonom razgovara o pripojenju židovskih naselja na Zapadnoj obali, no te izjave koje su Palestinci odmah osudili Bijela kuća je opovrgnula kao lažne što je rijedak primjer neslaganja dvojice čelnika.

Netanyahu nije rekao koliko su daleko odmaknuli razgovori o aneksiji nekih od okupiranih područja na Zapadnoj obali za koja Palestinci žele da budu u budućoj državi.

“Što se tiče primjene suvereniteta, mogu reći da o tome već neko vrijeme razgovaram s Amerikancima”, citirao je Netanyahovu izjavu glasnogovornik desničarske stranke Likud.

Netanyahu  je mislio pritom na primjenu izraelskog zakona o naseljima, a što je korak ravan aneksiji. Ta su naselja trenutno pod jurisdikcijom izraelske vojske koja je Zapadnu obalu okupirala u ratu 1967. godine. Međunardona zajednica tu izraelsku aneksiju ne priznaje kao legitimnu.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Raffel opovrgnuo je Netanyhua.

“Navodi da  su Sjedinjene Države razgovarale s Izraelom o planu aneksije za Zapadnu obalu lažni su”, rekao je Raffel.

“SAD i Izrael nikad nisu razgovarali o takvom prijedlogu i predsjednikov fokus ostaje na njegovoj izraelsko-palestinskoj mirovnoj inicijativi”, rekao je.

Neki su komentatori kazali da su Netanyahuove izjave Likudu pokušaj da se umiri člasntvo te desničarske partnerske stranke, a ne neki konkretan plan.

No izjava je razljutila palestinskog predsjednika Mahmuda Abasada koji je rekao da bi aneksija “uništila sve napore da se pokuša i spasi mirovni proces”.

“Nitko nema pravo razgovarati o stanju na okupiranoj palestinskoj zemlji”, rekao je palestinski dužnosnik Abu Rdainah iz Moskve gdje sudjeluje s Abasom na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Trumpova administracija mnogo je manje kritična prema Izraelu nego prethodna uprava demokrata Baracka Obame no u intervjuu objavljenom u nedjelju u izraelskom listu Hayom Trump je pozvao Izrael na oprez.

“Naselja su nešto što mnogo komplicira i uvijek su komplicirala uspostavljanje mira, zato mislim da Izrael treba biti vrlo oprezan kad je riječ o naseljima”, rekao je Trump.

Komentiraj