Bijela kuća odbacila zahtjev demokrata za informacijama o razgovorima Trumpa i Putina

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Bijela kuća odbacila je zahtjev demokratskih zastupnika da dostavi informacije o komunikaciji predsjednika Donalda Trumpa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kažu medijska izvješća objavljena u četvrtak.

Bijela kuća poslala je Kongresu pismo u kojem odbacuje takav zahtjev, javlja list The Hill i mreža CNN.

Visoki američki dužnosnici – šef odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma, odbora za vanjsku politiku i odbora za nadzor zatražili su od Bijele kuće i državnog tajnika Mikea Pompea početkom ožujka da dostave dokumente i bilješke o Trumpovim razgovorima s Putinom.

Zastupnici su izrazili zabrinutost zbog medijskih napisa da je Trump uzeo bilješke o najmanje jednom sastanku s Putinom te pokušao uništiti zapise o tim razgovorima.

U odgovoru, savjetnik Bijele kuće rekao je da je predsjednikova komunikacija sa stranim državnicima povjerljiva i zaštićena izvršnim ovlastima.

“Predsjednik mora biti slobodan voditi razgovore sa stranim liderima a da se ne boji da će ta komunikacija biti otkrivena i iskorištena kao hrana pristrane političke svrhe”, napisao je Pat Cipollone u pismu predsjednicima odbora Adamu Schiffu, Eliotu Engelu i Elijahu Cummingsu.

Zahtjev o informacijama o razgovorima s Putinom uslijedio je nakon onog koji je uputio odbor pravosuđe, koji je zatražio da mu se dostave dokumenti o tome “tko je tko” u Trumpovom okruženju.

Taj zahtjev cilja preko osamdeset ljudi u istrazi o mogućoj opstrukciji pravosuđa ili zlouporabi ovlasti.

Komentiraj