BIJELA KUĆA: SAD će postrožiti prava ulaska za posjetitelje koji ne trebaju vizu

Getty Images

Sjedinjene Države će postrožiti pravila ulaska na njihov teritorij za posjetitelje iz zemalja čiji državljani ne trebaju vizu, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak u odgovoru na nedavan val terorističkih napada u svijetu.

Dodatne provjere posjetitelja ukoliko su  boravili u zemaljama koje su”raj za teroriste” su među tim pojačanim mjerama.

Američke vlasti će surađivati s kolegama iz zemalja obuhvaćenih tom novom mjerom na skupljanju biometrijskih podataka. Američke ekipe će biti raspoređene u regijama preko kojih se džihadisti kreću prema Sjedinjenim Državama.

Bijela kuća je pozvala Kongres da pomogne financirati te dodatne mjere sigurnosti.

Za sada državljani 38 zemalja, od kojih 23 Europske unije, Švicarske, Norveške, Australije, Novog Zelanda, Čilea, Japana, Singapura i nekoliko malih država popur Andore i Bruneia ne trebaju vizu za ulazak u SAD.

Oko 20 milijuna putnika je 2013. ušlo bez vize u Sjedinjene Države, prema podacima ministarstva domovinske sigurnosti, ili nešto više od trećine kratkotrajnih posjetitelja.

Stručnjaci se boje da bi prekaljeni džihadisti mogli upotrijebiti putovnice, posebice europske, za izvođenje napada u Sjedinjenim Državama, ukoliko nisu obvezni imati vizu za ulazak u SAD, kao što je bio slučaj s nekoliko članova skupine koja je izvela napade 13. studenoga u Parizu.

Komentiraj