Bijela kuća je u četvrtak rekla kako Rex Tillerson ostaje američki državni tajnik unatoč medijskim izvješćima o njegovu skorom odlasku s tog mjesta.

“On je ovdje, Rex je ovdje”, poručio je predsjednik Donald Trump novinarima koji su ga ispitivali o Tillersonovoj sudbini tijekom susreta američkog predsjednika s princem nasljednikom Bahreina, prenosi agencija dpa.

The New York Times i drugi američki mediji ranije su izvijestili da Bijela kuća u nadolazećim tjednima planira zamijeniti Tillersona sadašnjim direktorom CIA-e Mikeom Pompeom.

“Kao što je predsjednik rekao, ‘Rex je ovdje’. Trenutno nema nikakvih objava o personalnim promjenama. Tajnik Tillerson nastavlja voditi State Department, a cijeli je kabinet usredotočen na dovršavanje ove nevjerojatno uspješne prve godine administracije predsjednika Trumpa”, priopćila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, a prenio Reuters.

Već tjednima kruže glasine da je Trump nezadovoljan Tillersonovim radom, a u listopadu su u javnost izašli napisi u kojima Tillerson dovodi u pitanje predsjednikovu inteligenciju.

Tillerson je tada na konferenciji za medije poručio da ne razmišlja o ostavci.

On i Trump se navodno ne slažu oko ključnih vanjskopolitičkih pitanja poput Irana i Sjeverne Koreje. Bivši izvršni direktor Exxon Mobila manje se ističe u javnosti nego prijašnji državni tajnici, a Trumpova administracija još uvijek nije imenovala ljude na mnogim ključnim mjestima u State Departmentu.

Komentiraj