BiH: Zatražen pritvor za Dodikovog bankara, potvrđeno da se istražuje kupnja vile

Fah

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je predložilo određivanje jednomjesečnog protvora za Slobodana Pavlovića, vlasnika banke registrirane u Republici Srpskoj koja je pod istragom zbog odobravanja sumnjivg kredita predsjedniku entiteta Miloradu Dodku.

Pavlović (78) i troje njegovih bivših i sadašnjih namještenika uhićeni su u četvrtak pod sumnjom da su počinili prijevare u financijskom poslovanju, a državno tužiteljstvo je nakon saslušanja odlučilo zatražiti da svi ostanu u pritvoru do okončanja istražnog postupka.

Pritvor je zatražen i za Petra Lazića (53), Biljanu Garić (51) i Blagu Blagojevića (66) koji su bili na dužnostima voditelja poslovnica ili šefova računovodstva “Pavlović International banke” čije je sjedište u Bijeljini.
Odvjetnik Miodrag Stojanović, koji je tijekom saslušanja u Tužiteljstvu BiH zastupao svo četvero osumnjičenih, kazao je kako ih se sada tereti za pranje novca, zloporabu službenog položaja ili ovlasti i krivotvorenje službene isprave.
Stojanović je izrijekom potvrdio kako je sumnjiva dodjela kredita Dodiku jedno od kaznenih djela koje se Pavloviću i njegovim suradnicima stavlja na teret.
“Osumnjičeni su kazali da će se u ovoj fazi postupka braniti šutnjom a da zadržavaju pravo izjasniti se nakon što dobiju uvid u dokumentaciju vezanu za taj kredit iz 2007., odnosno 2008. godine kojega je ‘Pavlović banka’ dala Dodiku“, kazao je Stojanović novinarima u Sarajevu nakon saslušanja njegovih branjenika.
Srpska demokratska stranka (SDS), koja je u oporbi u RS ali je dio vladajuće koalicije na državnoj razini, podnijela je kaznenu prijavu protiv Dodika i “Pavlović banke” zbog sumnje da su na protuzakoniti način ugovorili dodjelu kredita u iznosu od 750 tisuća eura.
Kredit je poslužio kao pokriće za transakciju kojom je Dodik 2007. godine kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinju.
Prema navodima iz kaznene prijave, on je vilu 2007. godine platio gotovim novcem, a “Pavlović banka” mu je 2008. godine odobrila fiktivni kredit naknadno lažno prikazavši kako je realiziran godinu dana prije.
“Pavlović banka” je, kako je navedeno u prijavi SDS-a, nakon kreditiranja Dodika na nejasan način došla do vrijednih poslovnih prostora u Banjoj Luci koje i danas koristi.
Tužiteljstvo BiH o ovome je otovorilo istragu prošle jeseni, a po njegovu nalogu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u dva su navrata pretražili poslovnice “Pavlović banke” u Bijeljini i Banjoj Luci tragajući za dokumentacijom o sumnjivom kreditu.
Bankar Slobodan Pavlović uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo SAD-a. Tamo je emigrirao sredinom 60-ih godina 20. stoljeća, bavio se preprodajom nekretnina, a uspio je “zaraditi” i kazneni dosje jer je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog prijevare u poslovanju.
Bankarskim poslom u BiH počeo se baviti 2001. godine kada je kupio tri manje poslovne banke koje su bile registrirane na području RS.

Komentiraj