Predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini utvrdili su kako u toj zemlji postoji 38 paralelnih zajednica koje bez službenih dopuštenja i suglasnosti okupljaju muslimanske vjernike a njih 22 odbile su poziv na integriranje u zakonite strukture, potvrdio je u subotu u Sarajevu Ismail Smajlović, ravnatelj uprave IZ za administrativne i pravne poslove.

Taj podatak sadržan je u izvješću o problemu “paradžemata” što ga je na zasjedanju u Sarajevu usvojio sabor IZ u BiH.

U izjavi koju je dao novinarima tom povodom Smajlović je potvrdio kako su predstavnici 14 paralelnih džemata prihvatili poziv na ozakonjenje svog rada odnosno uključivanje u strukture jedine službeno priznate IZ u BiH i to su potvrdili potpisivanjem posebnog protokola koji im je ponuđen.

Nejasan je status još dvije zajednice koje djeluju izvan službenih struktura.

Među onima koji su prihvatili integriranje u zakonite strukture je i zajednica muslimana u Bočinji kod Maglaja koja je godinama slovila kao jedno od rasadišta islamskog ekstremizma.

Druga u javnosti poznata zajednica, ona u Gornjoj Maoči kod Brčkog, odbila je pristati djelovati na zakoniti način a isto su učinili i članovi zajednice u Ošvama kod Maglaja odakle su regrutirani borci za teorističku organizaciju Islamska država (IS). Pripadnikom te zajednice tako je bio Emrah Fojnica koji je 2014. godine poginuo u Siriji ratujući na strani terorista.

Smajlović je pojasnio kako sada predstoji proces integriranja onih koji su se s tim suglasili no istaknuo je kako je ovime ujedno “formalno završen” proces pregovora s nelegalnim zajednicama.

Nije naznačio što će se sada s takvim zajednicama događati a iz IZ u BiH ranije su ocijenili kako je to pitanje kojim će se vjerojatno morati baviti država.

Podaci kojima operira IZ u BiH nešto su drugačiji od policijskih.

Ravnatelj Uprave policije Federacije BiH Dragan Lukač u petak je kazao kako je temeljm policijskih istraga i izvida utvrđeno da je na teritoriju BiH postoji 60 zajednica koje okupljaju radikalne islamiste.

“Oni su rasuti po cijeloj zemlji poput tigrove kože”, kazao je Lukač potvrdivši kako je sačinjen precizan registar ne samo takvih zajednica nego i svih osoba koje su njihovi članovi te kako se njihovo kretanje i djelovanje kontinuirano prati s ciljem sprječavanja protuzakonitih djelovanja.

Komentiraj