EPA

BiH: Uhićen ratni policijski zapovjednik zbog genocida u Srebrenici

Jedan od ratnih zapovjednika postrojbi policije bosanskih Srba koje su sudjelovale u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice uhićen je u utorak u tom gradu po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine.

Kako je potvrđeno iz sjedišta Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su Milana Bogdanovića (65), koji je 1995. godine obnašao dužnost zapovjednika policijske postaje u mjestu Skelani kod Srebrenice, a istodobno je bio na čelu posebne policijske postrojbe čiji su pripadnici počinili zločine protiv čovječnosti nakon pada srebreničke enklave, pri čemu je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Bogdanović je u srpnju 1995. godine koordinirao i zapovijedao policijskim snagama koje su na području Konjević Polja zarobljavale Bošnjake što su se pokušavali probiti iz obruča. Muškarce koje su presreli razdvajali bi od žena i djece te su ih potom odveli u zatočeništvo.

Utvrđeno je kako su Bogdanovićevi policajci najmanje 500 zatočenih muškaraca predali pripadnicima vojne polciije koji su ih potom strijeljali. Skupinu od šesnaest zatočenika su pak sami zlostavljali te su ih nakon toga strijeljali.

Desetke zatočenih strijeljali su naknadno.

Tužiteljstvo BiH tereti Bogdanovića za protuzakonito zatočenje i nestanak sedam zarobljenih Bošnjaka. Njih je policija u Skelanima držala u zatočeništvu uz prisilni rad, da bi im se potom izgubio svaki trag. Tijela nekih od njih nakon rata pronađena su u masovnoj grobnici u mjestu Glogova.

Komentiraj