BiH: U RS šutnja uoči referenduma, napetosti rastu

Dejan Moconja/PIXSELL

U Republici Srpskoj u subotu je na snazi izborna šutnja uoči provedbe nedjeljenog referenduma na kojemu bi se građani tog entiteta trebali izjašnjavati o tome hoće li se 9. siječnja i dalje obilježavati entitetski praznik.

Većina medija u Federaciji BiH podsjeća kako je riječ o neustavnom referendumu čiju je provedbu izrijekom zabranio Ustavni sud BiH odlukom od 17. rujna dok mediji u RS-u bliski vlasti ističu pozive za izlazak na referendum.

U programima i na portalu entitetskog javnog servisa RTRS istaknut je poziv entitetskog predsjednika Milorada Dodika građanim da “izađu na referendum i podrže RS”.

Dodikova poruka potencijalnim glasačima je kako je 25. rujna “veliki dan za RS i njen narod” a u nastojanju da ojačaju domoljubni naboj i potaknu jači odaziv birača TV RS je u udarni večernji termin u subotu smjestila srpski film “Boj na Kosovu”.

Policijske snage na području RS od petka su u pojačanom stupnju pripravnosti a u naseljima u tom entitetu mogu se vidjeti policajci naoružani strojnicama.

Na višu su razinu podignute i mjere osiguranja entitetskih tijela vlasti u Banja Luci.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač ustvrdio je kako su prikupljene obavještajne informacije koje potvrđuju postojanje sigurnosnih prijetnji.

Kazao je kako one dolaze iz “pojedinih radikalnih krugova, posebice vehabijskih” te kako se odnose na moguću ugrozu sjedišta tijela vlasti RS pa i mjesta određenih za referendumsko izjašnjavanje.

Državne sigurnosne agencije takve informacije nisu mogle potvrditi.

Bošnjacima koji žive na teritoriju RS-a Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je poziv da ne sudjeluju na referendumu.

“Nakon što je Ustavni sud BiH naložio obustavu svih aktivnosti na provedbi referenduma, potpuno je jasno da svatko tko poduzme radnju suprotnu nalogu suda čini teško kazneno djelo za koje će morati odgovarati. Osim toga, suprotstavljanje nalogu Ustavnog suda BiH predstavlja početak urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma sa nesagledivim negativnim posljedicama. Zbog toga još jedanput pozivamo vlasti u RS da odustanu od referenduma, jer je to najbolje za građane BiH ali i za krivce za referendum”, stoji u izjavi SDA.

U subotu se oglasila i udruga Majki enklava Srebrenice i Žepe pozivajući Bošnjake u RS-u da ostanu dostojanstveni i da ne nasjedaju na provokacije.

“Odgovori na bilo kakve provokacije dio su političke strategije RS-a kojom se želi opravdati neustavni referendum i narušiti mir u Bosni i Hercegovini”, stoji izjavi koju potpisuje predsjednica udruge Munira Subašić.

Glasačka mjesta u RS otvaraju se u nedjelju u 7 sati a izjašnjavanje bi trebalo trajati do 19 sati. Rezultati referenduma očekuju se u nedjelju u večernjim satima.

Komentiraj