BiH: Svađa među srpskim i bošnjačkim dužnosnicima, jedni drugima osporavaju pravo komuniciranja sa ICJ-em

HINA

Među bošnjačkim i srpskim dužnosnicima u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine započeo je otvoreni sukob prouzročen najavom podnošenja zahtjeva za revizijom presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) iz 2007. kojom je Srbija oslobođena optužbi za agresiju na BiH i genocid u Srebrenici a ta se bitka sada vodi na diplomatskom terenu pri čemi jedni drugoma osporavaju ovlasti za komuniciranje sa sudom u Den Haagu.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je u nedjelju kako je poslao osobno pismo tajništvu ICJ-a u kojemu je naveo zbog čega pokretanje revizije presude drži nezakonitim no to je pismo veleposlanstvo BiH u Den Haagu odbilo proslijediti sudu.

Veleposlanica Mirsada Čolaković odbila je slijediti upute svog nominalnog šefa zatraživši da joj prije toga ministar dostavi odluku Predsjedništva BiH kojom ga državni vrh ovlašćuje za komunikaciju sa ICJ-em.

“Veleposlanica je odbila proslijediti moje pismo poslano u zatvorenoj kuverti”, kazao je Crnadak novinarima u Banjoj Luci dodajući kako ga je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prije toga osobno nazvao i izvijestio da se to neće dogoditi.

“Ovo je izravni udar na tijela vlasti BiH”, ustvrdio je Crnadak dodajući kako je to najteži napad na daytonsku BiH do danas.

U obranu veleposlanice Čolaković odmah je stao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je pisanom izjavom konstatirao kako ministar vanjskih poslova nema pravo na izravnu komunikaciju sa ICJ-em jer za to nema suglasnost državnog vrha.

“To je teška zloporaba pozicije ministra vanjskih poslova i veleposlanstva BiH u Den Haagu s ciljem davanja službenog državnog karaktera neovlaštenoj korespondenciji s Međunarodnim sudom pravde iako ona ne predstavlja službeno stajalište države Bosne i Hercegovine”, stoji u Izetbegovićevoj izjavi.

Ministar Crnadak uzvratio je optužbom kako Bošnjaci ovakvim postupanjem uzurpiraju državnu vlast a istodobno je upozorio kako Izetbegović uvodi presedan koji će vjerojatno dovesti do blokade cjelokupne diplomatske mreže BiH jer bi se za svaku aktivnost veleposlanstava po analogiji ubuduće morala tražiti suglasnost Predsjedništva BiH.

Drži i kako je riječ o nastojanju da se blokira svako djelovanje srpskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH.

“Očigledno je kako oni (Bošnjaci) smatraju da smo tu samo kratko i da ćemo brzo otići”, kazao je Crnadak.

Pojasnio je kako kao ministar vanjskih poslova ima pravo na komunikaciju s međunarodnim institucijama kakav je ICJ i tu je mogućnost iskoristio iznijevši u pismu “osobna stajališta i neke činjenice” pri čemu navodno nije tvrdio kako je riječ o stajalištu tijela vlasti BiH.

Sličan prijepor kao s Crnatkom Izetbegović već ima i sa svojim srpskim kolegom u državnom vrhu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u subotu je također najavio kako će poslati pismo ICJ-u kako bi taj sud izvijestio da država BiH ne stoji iza revizije presude odnosno ako je riječ o odluci neformalne skupine ljudi iza kojih stoji njegov bošnjački kolega u državnom vrhu Izetbegović.

“Nti jedna institucija BiH nije odlučivala o reviziji što znači da se djelovalo izvaninstitucionalno”, kazao je tada Ivanić pojašnjavajući sadržinu pisma kojega kani poslati u Den Haag.

Izetbegović mu je pak u nedjelju odgovorio priopćenjem u kojemu je naveo kako aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH ICJ-u može pisati samo u osobno ime jer ga državni vrh nije ovlastio za iznošenje bilo kakvih službenih stajališta.

“Takav postupak Ivanića predstavljat će neustavno i vaninstitucionalno djelovanje, odnosno izravno kršenje ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH i zloporabu položaja predsjedateja Predsjedništva BiH”, izjavio je Izetbegović.

Zahtjev za pokretanje postupka revizije presude protiv Srbije ICJ-u bi, kako je najavio Izetbegović, službeno trebao biti predan 24. vejače, samo dva dana prije isteka desetogodišneg roka u kojemu je to moguće učiniti.

Tko će se točno pojaviti u tajništvu ICJ-a i u kojemu svojstvu za sada nije poznato no kada i ako se to dogodi Crnadak je najavio kako će odmah nakon toga on osobno u svojstvu ministra vanjskih poslova otputovati u Den Haag.

“Izvijestit ću sud da je riječ o neovlaštenom predstavljanju u ime BiH”, najavio je u nedjelju Crnadak.

Komentiraj