Stranke građanske orijentacije u Bosni i Hercegovini na predstojećim izborima moraju imati samo jednog kandidata za Predsjedništvo BiH, a njega treba odrediti dogovorom u zajedničkom interesu, rekao je u nedjelju zastupnik SDP- a Denis Bećirević.

U otvorenom pismu dostavljenom medijima, Bećirević, koji je zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH, odbacuje mogućnost da bude kandidat “lijeve koalicije” za bošnjačkog člana državnog vrha.

Bećirović je poručio da se ne slaže s odlukom predsjedništva SDP BiH od ovog tjedna da ta stranka ponudi kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kojega bi podržale ostale stranke okupljene u ljevičarsku koaliciju.

Istodobno bi Željko Komšić ostao u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, također kao kandidat lijevih stranaka.

U medijima su se pojavile naznake da je najizgledniji kandidat za bošnjačkog kandidata upravo Bećirović. On je takvu mogućnost pismom potpuno otklonio sugerirajući da bi takav potez pokazao da u tom bloku nema stvarnog dogovora što bi vodilo izborno porazu.

“Dva kandidata nose neizravnu poruku građanima da se opet nismo dogovorili”, napisao je Bećirović.

U “nepravdeno skrojenom daytonskom ustavnom i izbornom sustavu” gotovo je nemoguće usmjeriti glasove birača koji imaju jedan glas, a dva kandidata građanskih stranaka, ocijenio je.

“Bolest nejedinstva“, kako je ranije neslogu ljevice opisao Bećirović, već je teško pogodila stranke s tog dijela političkog spektra u BiH kako na općim tako i na lokalnim izborima 2012., 2014. i 2016., a sada im prijeti opasnost od slične četvrte „političke avanture“ s podjednakim ishodom.

Najbolje bi bilo da se stranke ljevice usuglase o svima prihvatljivom izvanstranačkom kandidatu koji bi time bio na sigurnom putu dobiti mandat člana Predsjedništva BiH na listopadskim izborima, zaključio je Bećirović.

Okosnicu bloka lijevih stranaka koje teorijski planiraju zajednički nastup na jesenskim izborima u BiH uz SDP čine i Komšićeva Demokratska fronta (DF) te Naša stranka (NS).

Iz Naše stranke su također kritizirali najavu čelništva SDP-a da istakne kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali su ocijenili i da je Komšićevo “samokandidiranje” bio ishitren i nepromišljen potez koji može nanijeti trajne štete jedinstvu ljevice.

Sam Komšić u tom zapletu ne vidi nikakav problem.

“SDP ima svog kandidata za člana Predsjedništva u Federaciji BiH. Ne znam tko će to biti, ali bit će iz reda bošnjačkog naroda. DF ide sa mnom kao sa kandidatom i to je to. Ne vidim u tome ništa sporno ni začuđujuće. Idemo u tu vrstu utakmice, a bit će kako narod odluči”, kazao je Komšić ovog vikenda u intervju listu “Euroblic”.

Dodao je i kako bi ga izimno radovalo da Dragan Čović bude kandidat HDU BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kako bi njih dvojica izravno odmjerili utjecaj na biračko tijelo.

Komentiraj